NOS Nieuws

Google heeft geen spijt van fouten met Google Glass

  • Elger van der Wel

    Redacteur

  • Elger van der Wel

    Redacteur

Google heeft fouten gemaakt bij de introductie van Google Glass, maar heeft daar totaal geen spijt van. Dat zei Astro Teller van Google in een presentatie op SXSW in Austin, Texas. Hij is de baas van Google X, de afdeling van het internetbedrijf waar Google Glass tot eind vorig jaar onder viel.

"We wisten vanaf de start van het project dat we er mee de echte wereld in moesten", vertelt Teller. Google zette daarom een Google Glass Explorer-programma op, waarmee Amerikaanse early adopters een eerste versie van de slimme bril konden kopen en testen.

"We hebben het geprobeerd neer te zetten als een product dat nog niet af was, maar dat hebben we niet altijd goed gedaan. Daardoor kregen mensen het idee dat het een eindproduct is, terwijl we vooral dingen wilden uitproberen en wilden falen", zegt Teller.

Maar spijt heeft hij niet, want ook van deze fout leerden hij en het bedrijf. En uiteindelijk heeft het Google Glass Explorer-programma de makers veel inzichten opgeleverd over zogeheten wearables, techniek die je op je lichaam draagt.

Astro Teller van Google X op het podium bij SXSW

Falen

In zijn presentatie op SXSW probeerde Teller het publiek ervan te overtuigen hoe belangrijk het bij innovatie is om naar buiten te gaan en vervolgens heel veel te falen. Daarvan leer je het meest, is de filosofie waarmee Google X - dat dit jaar vijf jaar bestaat - nieuwe dingen ontwikkelt.

Binnen Google X is de laatste jaren gewerkt aan de zelfrijdende auto, aan het aanbieden van internet met een netwerk van ballonnen, het verplaatsen van goederen met zelfsturende drones en nog tientallen projecten. Volgens Teller is het geen onderzoekscentrum maar een "Moon Shot Factory".

Hierbij refereert hij aan het project waarmee de VS de eerste man een voet op de maan liet zetten. "Kennedy voorspelde in 1961 dat we voor het einde van de jaren 60 een mens op de maan zouden zetten. En dat gebeurde ook."

De laatste versie van Google's zelfrijdende auto

Zelfrijdende auto

Bij alle projecten van Google X gaan dingen mis en hoe meer hoe beter, volgens Teller. Bij de zelfrijdende auto ging het in de ogen van de makers helemaal fout in 2012. Ze lieten gewone mensen testen met een normale auto, die een computer aan boord had die ervoor zorgde dat hij zelfstandig kon rijden op de snelweg.

"We zeiden tegen die mensen dat ze wel continu moesten opletten, als de auto zelf reed. Wat bleek: mensen gingen allemaal dingen doen terwijl ze achter het stuur zaten en letten totaal niet op. Het leerde ons dat mensen geen betrouwbare back-up zijn voor het systeem."

Het werd een keerpunt in het project. Google besloot een zelfrijdende auto te bouwen zonder stuur en gaspedaal. De auto moet in alle situaties volledig betrouwbaar zijn, zodat mensen niet hoeven op te letten.

Test van een prototype van Project Makani

Project Markani

Dat falen zo belangrijk is bij Google X, blijkt vooral uit het verhaal van Project Markani. Het idee daarvan is om windturbines te maken op basis van vliegers, in plaats van molens. Op die manier denkt Google veel meer energie uit wind te kunnen opwekken dan nu.

"We kregen van een van de oprichters van Google de opdracht dat er tenminste vijf prototypes moesten crashen. We gingen daarom met een prototype naar een van de meest winderige gebieden van de VS, maar hij crashte niet." Teller en zijn collega's baalden daar heel erg van. Ze wilden echt dat hun eerste tests zouden mislukken.

"De mislukkingen zijn onze vrienden. We hebben de afgelopen jaar zo veel fouten gemaakt bij Google X en ik zou zo graag nog sneller fouten maken", aldus Teller.

De mislukkingen zijn onze vrienden

Astro Teller, Google X

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl