Buddy Elias, de neef van Anne Frank, bij de première van ANNE
NOS Nieuws

Laatste directe familielid van Anne Frank overleden

Buddy Elias, een neef van Anne Frank en het laatste directe familielid dat haar bij leven heeft gekend, is overleden, meldt het Anne Frank Fonds. Hij was 89 jaar.

Elias werd in 1925 geboren in de Duitse stad Frankfurt, waar ook Anne Frank geboren werd. Het gezin van Elias verhuisde in 1931 naar Zwitserland. Anne Frank en haar familie vluchtten in 1933 voor de nazi's naar Amsterdam.

Daar dook ze tijdens de oorlog met haar familie onder in wat later Het Achterhuis is gaan heten en waar ze haar beroemde dagboek schreef. Buddy Elias zag Anne voor het laatst in 1938.

Anne Frank Fonds

Anne's vader, Otto Frank, overleefde de holocaust en richtte na de oorlog het Anne Frank Fonds op om de nalatenschap van zijn dochter veilig te stellen.

Buddy Elias volgde Otto in 1996 op als hoofd van het Anne Frank Fonds. Als president van het fonds beschermde Elias de erfenis van de familie en breidde de taken van het fonds als non-profitorganisatie uit. Daarnaast was hij verantwoordelijk voor de supervisie over de publicaties van het dagboek van zijn nichtje.

Jaarlijks looft het Anne Frank Fonds op de verjaardag van Margot Frank, de oudere zus van Anne, de Buddy Elias en Otto Frank Scholarship uit, een beurs om onderzoek in het Anne Frank-archief aan te moedigen.

Mede dankzij Elias kwam er een vleugel aan het Joods Museum in thuisstad Frankfurt die volledig aan de familie werd gewijd: het Frank Family Centre.

Clown en acteur

Na de Tweede Wereldoorlog was Elias clown bij Holiday on Ice. Met dat gezelschap toerde hij veertien jaar de wereld rond. Daarna werkte hij als acteur in diverse tv-series en films, voornamelijk over de holocaust. Zo speelde hij onder meer in de film Charlotte van de Nederlandse regisseur Frans Weisz (1981) over de in Auschwitz vermoorde kunstschilder Charlotte Salomon. Ook bleef hij werken als komiek; zo speelde hij in de bekende Amerikaanse tv-serie The Love Boat.

Elias sprak jarenlang voor gezelschappen en op scholen over de holocaust. Op de vraag welke zin uit het Dagboek van Anne Frank hem het meest aangrijpt antwoordde hij: "eenmaal zullen wij weer mensen zijn en niet alleen maar Joden".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl