Knegt laat het verleden herleven
Het heeft even geduurd, maar met Sjinkie Knegt heeft Nederland weer een wereldkampioen shorttrack. Zijn enige voorganger Peter van der Velde, die dat kunststukje in 1988 presteerde in het Amerikaanse St. Louis, begon er al een beetje aan te twijfelen of hij ooit nog een opvolger zou krijgen. "Je hoopt het wel, maar het duurde wel heel erg lang."
Succes is combinatie van factoren
Knegt timmert al een paar jaar aan de weg, is gezegend met veel talent, maar kan tegenwoordig ook een wedstrijd lezen. "Hij is mentaal veel sterker geworden. Hij durft het aan om op kop te rijden en dan moeten zijn concurrenten maar zien of ze hem daar wegkrijgen", zegt Wilf O'Reilly, zelf eenmaal wereldkampioen (1991) en eind jaren '80/begin jaren '90 veelvuldig duellerend met de Nederlanders. Inmiddels is O'Reilly werkzaam voor de Nederlandse schaatsbond.
O'Reilly nam het eind jaren tachtig op tegen de Nederlanders Charles Veldhoven, Peter van der Velde, Jaco Mos en Jeroen Otter, de huidige bondscoach. "Het huidige succes van de Nederlandse mannen ontstaat door de combinatie van een goede coach, talent en goed beleid. Dat is er nu'', legt O'Reilly uit. "Sjinkie gaat nog veel en veel meer winnen."
In de jaren rond de Olympische Spelen in Calgary, in 1988, behoorde Nederland tot de toplanden. In Calgary was shorttrack demonstratiesport. Nederland veroverde diverse plakken, inclusief goud voor de Nederlandse mannen op de relay. Kort daarna was er ook nog wel succes, maar toen de sport volwassen werd behandeld op de Olympische Spelen was de Nederlandse hegemonie voorbij.
Slag gemist
"Ergens in die periode hebben we de slag gemist", kijkt Peter van der Velde terug. Hij stopte al op 22-jarige leeftijd, kort na het behalen van de wereldtitel. Hij gaf toe aan zijn wens om vrachtwagenchauffeur te worden. "Achteraf natuurlijk te vroeg, maar dat is kennis van nu. Ik heb een wereldtijd als shorttracker gehad, maar maakte een andere keuze. Waarom het daarna minder was? Geen idee. We waren er gewoon een tijd niet."
Van der Velde kreeg zondagmiddag, na de wereldtitel van Sjinkie Knegt in Moskou, een bericht van een vriend in zijn telefoon dat hij met zijn naam weer op Teletekst stond. "Ik was naar voetbal. Later op de dag heb ik de beelden van Sjinkie bekeken. Fantastisch, werelds. Eindelijk weer een wereldkampioen. Ik was erg onder de indruk."
Telescoopbeen
Van der Velde had geen telescoopbeen als Knegt. "Ik was een heel andere shorttracker. Ik kwam altijd langzaam op gang, moest het echt hebben van het passeren. Knegt kan als geen ander op het juiste moment zijn been en schaats naar voren toveren. Heel knap'', zegt de inmiddels 47-jarige oud-shorttracker, die zelf ook Europees kampioen werd en met de relayploeg drie wereldtitels binnenhaalde.
Van der Velde ziet in zijn oude maat Jeroen Otter de trotse kapitein achter het Nederlandse succes. "Ik vind het vooral heel leuk voor Jeroen. Die heeft zijn ziel en zaligheid in shorttrack gestopt. Hij heeft er zoveel tijd in gestoken. Hij heeft heel veel kennis en momenteel een talentvolle groep met doorzettingsvermogen. Deze titel is heel belangrijk voor de sport, die toch altijd in de schaduw van het langebaanschaatsen staat."
Voormalig shorttrackster Monique Velzeboer werd door haar broer Marc op de hoogte gehouden. Zelf had ze een expositie. "Jeroen Otter was in 1988 mijn trainer. Hij is goed. Succes is altijd een combinatie van factoren. Wij trainden in 1988 ook twee tot vier uur per dag, maar reisden dan weer naar huis. Nu zijn de faciliteiten beter, zijn ze fulltime het hun sport bezig, is er talent en zit er een topcoach bovenop", probeert Velzeboer het succes van de huidige shorttrackers te verklaren.
Langebaan of shorttrack
In Nederland wordt vaak de vergelijking tussen het langebaanschaatsen en shorttrack gemaakt. Velzeboer houdt daar niet van. "Shorttrack is een totaal andere sport. Je moet die sporten niet vergelijken. Het heeft allebei charme, zoals de Elfstedentocht dat ook heeft. Een sport heeft helden nodig, zoals bij het zwemmen Inge de Bruijn, Pieter van den Hoogenband en Ranomi Kromowidjojo, bij het schaatsen Sven Kramer. Dan vinden mensen het veel interessanter."
Velzeboer denkt dat de wereldtitel van Knegt wel belangrijk is. "Steeds meer kinderen vinden het leuk om een keer uit te proberen. De sport heeft snelheid, spanning en sensatie. Dat spreekt aan. Ik verwacht dat Sjinkie nog lang aan de top zal staan. Hij is jong. Als hij de komende jaren de discipline kan blijven opbrengen om steeds weer te investeren, kan hij nog jaren mee. Daar gaat het toch om. Doorzettingsvermogen. Dat is trouwens van alle tijden."