DNB waarschuwt voor zeepbellen
De wereldeconomie herstelt, de Europese economie ook en de vooruitzichten zijn verbeterd, dankzij de goedkope olie en de goedkope euro. Wel kunnen geopolitieke onrust en twijfels op de financiële markten roet in het eten gooien.
Daarvoor waarschuwt bankpresident Klaas Knot bij de presentatie van het jaarverslag van De Nederlandsche Bank (DNB).
Vooral de grootschalige opkoopactie van de Europese Centrale Bank (ECB) draagt bij aan de goedkope euro, de lage rente en de stijgende beurskoersen. Maar Knot waarschuwt voor zeepbellen. Door de aangekondigde zee aan goedkoop geld is de euro in een jaar tijd een kwart in waarde gedaald ten opzichte van de dollar.
De goedkopere euro is wel weer gunstig voor de export en de toegenomen uitvoer draagt bij aan het economisch herstel.
Robotisering
De ECB is deze week begonnen om maandelijks 60 miljard euro aan staatsleningen en andere leningen op te kopen om de economie te stimuleren en de kosten van geld te drukken.
De Nederlandse economie is aan de beterende hand. Naast de export is ook de consument terug. "De economie loopt weer op twee benen", zegt Knot. Alleen vertaalt de economische groei zich onvoldoende in meer banen en minder werkloosheid. "De digitalisering en robotisering zorgen wel voor meer productie en groei, maar niet voor meer banen."
Voor zelfgenoegzaamheid is om die reden ook niet veel ruimte, vindt DNB. De overheidsfinanciën zijn nog niet op orde en de marges zijn smal en de hoge werkloosheid kost geld.
Banken
In de financiële sector zijn ook de nodige stappen gezet en maatregelen genomen om banken steviger en betrouwbaarder te maken. Door Europees bankentoezicht en het Europees opvangen en afwikkelen van probleembanken, is het risico op besmetting van landen door banken aanzienlijk afgenomen.
Knot zegt wel dat er nog een en ander moet gebeuren. "Met alleen hogere kapitaaleisen en strengere regels en beter systemen en toezicht ben je er niet", zegt Knot. "Bij banken werken mensen. En incidenten zoals bij ABN Amro in Dubai maken duidelijk dat er nog een hele weg is af te leggen."
"Met het vertrouwen van mensen in banken is het als in dat spreekwoord: het vertrouwen gaat te paard en komt te voet. Langzaam dus."