NOS Nieuws

'Overheid opent deuren in China'

'In China stelt men dat zeer op prijs'

Ze zijn er allemaal geweest. De een wat langer en wat vaker dan de ander. China was de afgelopen jaren het beloofde land voor provinciebestuurders met in hun kielzog het lokale bedrijfsleven. In sommige gevallen hebben die bezoeken behoorlijk wat opgeleverd.

Zaken doen in China is lastig als er niemand van de overheid bij betrokken is, leert de ervaring bij de provincie Zuid-Holland. "Zo werkt dat. Als bestuurder ben je vaak maar even bij zo'n bijeenkomst aanwezig en daarna gaat het over de samenwerking tussen ondernemingen. Maar het opent deuren", zegt Govert Veldhuijzen, gedeputeerde van de provincie.

Reuzegrote markt

"China is een reuzegrote markt, met veel mensen die steeds koopkrachtiger worden. Daarom biedt het land veel mogelijkheden voor ondernemers." Zelf is Veldhuijzen de afgelopen vier jaar twee keer naar China geweest.

Zuid-Holland gaf aan die reizen in totaal 43.000 euro uit, en dat is het waard, zegt hij. "Het heeft het bedrijfsleven in de provincie een hoop opgeleverd. Er zijn 23 overeenkomsten gesloten met Chinese bedrijven die te relateren zijn aan onze bezoeken."

Het heeft het bedrijfsleven in de provincie een hoop opgeleverd.

Govert Veldhuijzen, gedeputeerde Zuid-Holland

Volgens hem komt dat doordat de Chinese overheid een "dikke vinger in de pap heeft" in de economie. "Dat betekent dat er niet veel gebeurt zonder dat een andere overheid bij de contacten een rol in speelt. Dat is in andere landen niet het geval, daar hebben bedrijven dus makkelijker toegang."

Slechte voorbereiding

Maar critici zetten vraagtekens bij de vele bezoeken van de provincies. Boudewijn Poldermans is China-deskundige en werkte vele jaren in het land. Daar zag hij heel wat handelsmissies onder de hoede van de provincies voorbij komen en niet altijd succesvol. "Dat kwam vooral door slechte voorbereiding. Niet weten waar je naartoe gaat. En te weinig geld om nog eens terug te gaan."

Er valt een hoop te ondernemen, dus wat dat betreft is het terecht om te kijken wat daar te doen is.

Boudewijn Poldermans, China-deskundige

Vroeger speelden overheden inderdaad een grote rol in de handelsrelaties met China, zegt Poldermans. "China was oorspronkelijk een staatshandelsland, waar alle bedrijven onder de staat vielen. In die situatie waren andere overheden een natuurlijke gesprekspartner. Maar dat is niet meer zo."

Hij begrijpt wel waarom provincies China als het beloofde land zien. "Er valt een hoop te ondernemen, dus wat dat betreft is het terecht om te kijken wat daar te doen is. Maar de vraag is of dat door de overheid, of door het bedrijfsleven zelf moet gebeuren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl