In het Griekse dorp Distomo werd in juni 1944 een massamoord gepleegd: 218 mensen werden gedood door SS'ers. Deze foto is genomen door een anonieme Duitse soldaat.
NOS Nieuws

Athene voert druk op Berlijn op voor herstelbetalingen WO II

De strijd tussen Griekenland en Duitsland over herstelbetalingen vanwege de Tweede Wereldoorlog verhardt zich. De Griekse minister van Justitie wil het mogelijk maken beslag te leggen op Duits onroerend goed als beide landen er onderling niet uitkomen.

Op de Griekse televisie zei minister Nikos Paraskevopoulos dat hij toestemming zou geven voor inbeslagneming. Hij voegde eraan toe dat het besluit uiteindelijk bij het kabinet onder leiding van premier Tsipras ligt.

Tsipras had gisteren in het parlement verklaard dat hij op zoek gaat naar nieuwe manieren om Duitsland te dwingen tot herstelbetalingen.

Wiedergutmachung

De kwestie tussen beide landen speelt al jaren. In 1942 werd de Griekse centrale bank gedwongen om 475 miljoen Reichsmark aan de nazi's te betalen. Duitsland heeft in 1960 als genoegdoening 115 miljoen mark betaald aan Griekenland en ook kreeg het land Duitse machines en andere goederen. Duitsland voldeed daarmee naar eigen zeggen aan een omvangrijke Wiedergutmachung.

Griekenland wil naar verluidt een veel groter bedrag. Aanvankelijk werd gesproken over 11 miljard euro, maar vorig jaar lekte een rapport in opdracht van het Griekse ministerie van Financiën uit waarin een bedrag van ruim 160 miljard euro werd genoemd.

Athene wijst erop dat bij de grote schuldenconferentie van 1953 is afgesproken dat de discussie over herstelbetalingen opnieuw gevoerd zou worden bij een hereniging van Duitsland. Die kwam er in 1990 maar over het inlossen van de oude schuld is daarna niet meer gesproken, zeggen de Grieken.

Distomo

In 2000 bepaalde de hoogste rechter in Griekenland dat nabestaanden van een massaslachting in het Griekse dorp Distomo, in juni 1944, recht hebben op een schadevergoeding en dat daarvoor desnoods Duits eigendom in beslag genomen mag worden. Een lagere Griekse rechter had daarvoor bepaald dat de nabestaanden recht hebben op 28 miljoen euro. De oproep van de Griekse minister van Justitie lijkt in eerste instantie vooral betrekking te hebben op deze specifieke zaak.

SS'ers vermoordden in Distomo in enkele dagen tijd 218 mannen, vrouwen en kinderen, als vergelding voor een aanslag van het Griekse verzet. Het dorp werd volledig platgebrand.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl