De Tsjetsjeense leider Kadyrov in gesprek met de Russische president Poetin
NOS Nieuws

Getrouwe Nemtsov: moord niets met islam te maken

Aanhangers van de doodgeschoten Russische oppositiepoliticus Boris Nemtsov geloven niet dat zijn dood iets te maken heeft met moslimextremisme. Volgens een vriend van Nemtsov was hij geen vijand van de islam.

Twee van de vijf verdachten van de schietpartij in Moskou, Anzor Goebasjov en Zaoer Dadajev, komen uit Tsjetsjenië. De Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov zei gisteren dat de aanvallers mogelijk anti-islamitische uitlatingen van Nemtsov wilden wreken.

Charlie Hebdo

Volgens de pro-Russische Kadyrov is Dadajev diepgelovig en is hij "net als alle moslims" geschokt door Mohammed-cartoons en iedereen die ze steunt. Nemtsov had de publicatie van Mohammed-cartoons verdedigd na de aanslag van moslimextremisten op het Franse satirische magazine Charlie Hebdo in Parijs.

Volgens een vriend van Nemtsov komt deze uitleg de Russische president Poetin heel goed uit, omdat die Poetin zelf en de mensen in zijn omgeving vrijpleit. "De Tsjetsjeense uitleg lijkt meer op een dekmantel", schrijft activist Milov.

Klimaat

Veel aanhangers van Nemtsov vinden dat Poetin verantwoordelijk is voor het klimaat waarin de moord op de oppositiepoliticus plaatsvond. Volgens hen wordt iedereen die kritiek heeft op Poetin neergezet als landverrader.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl