Basisscholieren krijgen les in programmeren
Duizenden basisschoolleerlingen krijgen vandaag voor het eerst les in programmeren. Het is een initiatief van Stichting CodeUur, die vanochtend in kennisinstituut Nemo in Amsterdam de eerste les verzorgt.
De stichting gaat met een wekelijks 'code-uur' kinderen leren om zelf bijvoorbeeld apps of games te kunnen bouwen. "Het is belangrijk om op jonge leeftijd digitaal vaardig te worden", zegt Ronilla Snellen van de stichting. "Je geeft kinderen de kans om online creatief te zijn. Programmeren is net digitale Lego."
Kinderen moeten niet alleen gamen, maar ook leren games te bouwen
Digitale vaardigheden zijn volgens Snellen nuttig op de korte en lange termijn. "Voor nu is het vooral belangrijk dat kinderen niet alleen maar zitten te gamen, maar juist leren hoe ze een computerspel kunnen bouwen. In de toekomst biedt dat betere kansen op een baan."
Niet alleen de game-industrie zal er de vruchten van plukken, verwacht Snellen. "Verwarmingsmonteurs werken tegenwoordig met apps om verwarmingen aan en uit te zetten. Journalisten schrijven stukken en zetten ze op internet. Digitale kwaliteiten zijn in steeds meer beroepsgroepen van belang. Wij leiden kinderen niet op tot programmeur, maar brengen ze digitale vaardigheden bij."
Gastdocenten
De stichting verzorgt vanaf deze week op zo'n honderd scholen elke vrijdag een speciaal uur voor leerlingen van de groepen 7 en 8. De lessen worden gegeven door gastdocenten, die in het dagelijks leven werken als programmeurs en ict'ers.
"Binnen drie jaar willen we op alle 7000 basisscholen in Nederland code-uren kunnen geven. Daarvoor hebben we nog heel veel gastdocenten nodig."