China wil werken aan stabiele groei
De Chinese premier Li Keqiang heeft hervormingen aangekondigd om de economie ook de komende jaren stabiel te laten groeien. Hij deed dat bij het begin van het Nationale Volkscongres, de jaarlijkse grote vergadering van het Chinese parlement.
Afgestudeerden worden gestimuleerd om een eigen bedrijf te beginnen, in plaats van bij staatsbedrijven te solliciteren. Li Keqiang wil de Chinese economie op die manier omvormen tot een echte markteconomie.
Vanwege de afnemende export door de crisis wil Li Keqiang dat China zich meer richt op kwalitatief goede producten. "Hij wil dat er meer geld gaat naar innovatie en technologie, in plaats van naar 'Made in China'-kwantiteit", zegt correspondent Marieke de Vries.
Het bijna 3000 leden tellende parlement praat de komende anderhalve week over de hervormingen die de regering van president Xi Jinping wil doorvoeren. Het parlement heeft niet veel in te brengen, aangezien het meeste al vooraf achter gesloten deuren is afgesproken, maar het is voor de leiders van China het jaarlijkse moment om alle neuzen in dezelfde richting te krijgen en duidelijk te maken welke kant China op moet.
In zijn openingstoespraak zei Li Keqiang verder dat de economische groei voor dit jaar zal uitkomen op 7 procent. Dat is het laagste groeicijfer in bijna een kwart eeuw. Vorig jaar werd gemikt op 7,5 procent groei, maar kwam de groei uit op 7,4 procent.
De op een na grootste economie ter wereld heeft te lijden onder de zwakkere groei van de wereldeconomie, lagere industriële productie en de in elkaar zakkende vastgoedmarkt. Veel economen nemen overigens de Chinese economische cijfers en ramingen met een korreltje zout. De echte economische groei zou stukken lager liggen.
Smog
De premier kreeg applaus toen hij aankondigde de vervuilende fabrieken, die de smog in de grote steden veroorzaken, hard aan te pakken. Sinds begin dit jaar is er een nieuwe milieuwetgeving ingegaan die zware vervuilers streng bestraft. In januari en februari zijn 350 bedrijven beboet.
De aanpak van de vervuiling staat al jaren hoog op de agenda. De afgelopen dagen kreeg de discussie daarover een boost door Under the Dome, een documentaire over luchtvervuiling. Die is op internet al 200 miljoen keer gedeeld. In plaats van de documentaire te censureren, onderstreepte de overheid juist het belang van de aanpak van de smog.
Anti-corruptie
Een ander punt bij het Volkscongres is de strijd tegen corruptie. Sinds Xi Jinping in 2012 zijn anti-corruptiecampagne lanceerde, zijn er zeventig topfunctionarissen ontslagen. De hoogste gevallen bons is oud-veiligheidschef Zhou Yongkang.
Xi Jinping wil het volk duidelijk maken dat niet alleen "kleine vliegen" worden aangepakt, maar ook de "grote tijgers". Daarvoor wil hij dat het rechtssysteem eerlijker wordt en dat iedereen het gevoel heeft dat er recht te halen valt in een rechtbank.
Er zullen de komende week nieuwe wetten behandeld worden over de corruptiebestrijding, de aanpak van huiselijk geweld, landbouwhervormingen en het rechtssysteem. Het Volkscongres wordt over anderhalve week afgesloten met een persconferentie van premier Li Keqiang, waarover gefluisterd wordt dat daar minder voorbereide vragen mogen worden gesteld.