Buurtbewoners in Hamburg pislink

Duitse uitgaansbuurt neemt wraak op wildplassers

Buurtbewoners nemen wraak op wildplassers in het prostitutiegebied van Hamburg. Samen schilderden ze muren met waterafstotende verf, zodat overtreders met natte schoenen weglopen.

Stadswijk St. Pauli in Hamburg is de perfecte omgeving voor feestvierende zuiplappen. "Het is een legendarische uitgaansbuurt met de Reeperbahn als ranzig uithangbord", zegt Judith van de Hulsbeek, redacteur NOS Duitsland. "Vroeger struinden de matrozen hier door de straten op zoek naar vrouwen van plezier, ook nu zijn er naast gewone clubs en podia, nog veel bordelen en dodgy kroegen."

Toch komen er per jaar zo´n 20 miljoen mensen heen om te feesten. "En dat geeft natuurlijk een enorme zooi, er ligt overal glas, er wordt gekotst en heel veel wildgeplast."

Hier nicht pinkeln! Wir pinkeln zurück!

Waarschuwingsbord

Buurtbewoners pislink

En dat zijn de buurtbewoners helemaal zat. Het buurtcomité van St. Pauli kocht potten waterafstotende verf. Ze beschilderden daar tot nu toe de twee ingangen van parkeergarages op de Reeperbahn mee en een portiek in de Simon-von-Utrechtstraat. Ze willen natuurlijk nog veel meer muren beschilderen, maar het is een duur grapje: een verfpot voor zes vierkante meter kost al 500 euro. En die laag beschermt de muur maar voor één jaar.

Spetterend resultaat

Nu de eerste muren beschilderd zijn is het voor wildplassers oppassen geblazen: de "Ultra Ever Dry" is zo waterafstotend dat het direct terugkaatst op de schoenen en kleren van de overtreder. De kroegtijgers worden wel gewaarschuwd: op veel plekken in de buurt hangt inmiddels een bordje met "Hier niet plassen! Wij plassen terug!"

Hier zie je hoe het werkt:

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

De buurt is nog lang niet klaar. Er zijn nog veel meer straten en steegjes die wel wat bescherming kunnen gebruiken. Over een maandje komt de Pinkel Card: een stempelkaart waarbij je een stempeltje krijgt als je het toilet in een kroeg of restaurant gebruikt. Bij zes stempeltjes krijg je een gratis shotje.

Of de gemeente dit initiatief op gaat pakken is volgens Van de Hulsbeek nog maar de vraag. "Tot nu toe is het alleen een buurtinitiatief. Ik weet niet of de stad er ook in zou willen investeren. De toeristen die naar St. Pauli komen zijn natuurlijk ook een grote inkomstenbron, en die wil je misschien niet irriteren door ze met natte schoenen de nacht in te sturen."

Deel artikel: