NOS Nieuws

Duits parlement akkoord met verlenging Griekse steun

Duitse parlement stemt in met verlenging steunprogramma Griekenland

Het Duitse parlement heeft met ruime meerderheid ingestemd met een verlenging van het steunprogramma voor Griekenland. Het groene licht van Duitsland werd al verwacht.

Van de parlementsleden stemden er 542 voor, 32 tegen en 13 parlementariërs onthielden zich van stemming.

Minister Schäuble van Financiën herhaalde tijdens het debat dat Griekenland geen enkele kans krijgt om de eurolanden "te chanteren" met nieuwe eisen. Hij had eerder zijn twijfels geuit of de nieuwe Griekse regering wel te vertrouwen is.

"Maar alle EU-landen moeten solidair blijven met een lidstaat dat aan de rand van de financiële afgrond staat," zei de minister tijdens een emotionele toespraak in de Bondsdag.

Tevreden

Duitsland was de meest kritische lidstaat binnen de eurozone en heeft tijdens de onderhandelingen met Griekenland grotendeels zijn zin gekregen. De Grieken moeten doorgaan met hervormen en hun schulden worden niet kwijtgescholden.

Eind juni moet er een nieuw akkoord liggen over financiële steun. Als dat niet lukt, kan Griekenland alsnog failliet gaan.

Sinds 2010 hebben de eurolanden en het IMF al 240 miljard euro overgemaakt naar de Griekse regering. Nederland heeft bijna 12 miljard daarvan voor zijn rekening genomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl