Drenthe: windmolens en een ijsbaan #PS15
In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen van 18 maart heeft de NOS samen met de regionale omroepen portretten gemaakt over wat er speelt in de provincies. Dit portret is tot stand gekomen in samenwerking met RTV Drenthe.
Wat waren de grootste besluiten de afgelopen vier jaar?
Na een periode van discussie heeft de provincie Drenthe de knoop doorgehakt: er is ingestemd met een windmolenpark in de Drentse Veenkoloniën. Het park komt er omdat de provincie uiteindelijk bijna 286 megawatt aan windenergie moet leveren van het Rijk.
Ook besloot de provincie 12 miljoen euro te investeren in de nieuwbouw van Dierenpark Emmen. Van die 12 miljoen is 6 miljoen een subsidie, de andere helft een lening. Het dierenpark verhuist begin volgend jaar naar een nieuwe locatie en gaat daar verder onder de naam Wildlands.
En groot wild mag tegenwoordig ook Drenthe in. Om de natuur spannender te maken, zet de provincie de deuren open voor onder meer edelherten en damherten. Dat is goed voor de natuurbeleving, het imago van de provincie en de toeristische sector, stelt de provincie. Wilde zwijnen zijn voorlopig nog niet welkom. Die worden aan de grens afgeschoten.
Wat is er niet gelukt?
De provincie Drenthe had graag weer gastheer willen zijn van de Vuelta a España in 2015. Maar na het dopingschandaal in het profpeloton wilde het provinciebestuur niet meer geassocieerd worden met de wielersport. Ook zou het de provincie te veel geld gaan kosten. Het zou de tweede keer zijn geweest dat de Vuelta in Drenthe zou starten.
Wat zijn de hete hangijzers voor de komende periode?
De windmolens. De provincie heeft weliswaar een besluit genomen over het plaatsen van windmolens, het verzet is er niet minder om. Veel tegenstanders vinden dat de windmolens te dicht bij woningen worden geplaatst.
In de Provinciale Staten is er nog niet over gesproken, maar gaswinning in Drenthe zou wel eens op de agenda kunnen komen. In de provincie heerst er nog niet echt angst over de gevolgen van de gaswinning, maar mocht er in de toekomst meer gas gewonnen worden, dan verandert het sentiment onder de bevolking.
Met het sluiten van de ijshal bij Assen dreigt de provincie zonder ijsbaan door te moeten gaan. En dat willen veel Drentenaren niet. Moet Drenthe het in de toekomst zonder ijshal stellen, of komt er een nieuwe?
Op verschillende recreatieparken in de provincie wonen permanent mensen, terwijl het bestemmingsplan dit niet altijd toestaat. Er gaan stemmen op om permanente bewoning te legaliseren, maar wat besluit de provincie daar uiteindelijk over?
De werkgelegenheid in Drenthe neemt af. Een voorbeeld daarvan is het sluiten van de Philips-vestiging in Emmen in 2016, waardoor er nog eens een paar honderd banen verloren gaan.
Op wie moeten we letten?
Er is een nieuwe partij op het toneel verschenen: Sterk Lokaal. De voorvrouw is Aimee van der Ham. Het is afwachten hoe de partij het gaat doen. Bij de vorige verkiezingen kwamen PvdA en VVD als winnaar uit de bus. Samen vormden ze, net zoals landelijk, een coalitie. Hoe gaan de partijen het doen bij deze verkiezingen en zit de coalitie er na 18 maart nog?
PS15 bij RTV Drenthe
Omroep Drenthe volgt de verkiezingen nauwgezet op radio, televisie en internet. Zo wordt er in het radioprogramma Cassata aandacht besteed aan de verkiezingen en in het dagelijkse belprogramma De Leste Ronde krijgen lijsttrekkers de mogelijkheid om vragen van luisteraars te beantwoorden.
Op 17 maart organiseert RTV Drenthe een verkiezingsdebat op tv met alle provinciale lijsttrekkers. De ochtend na de verkiezingsdag is er een uitslagenontbijt.