Indonesië zet executies drugsveroordeelden door
De geplande executies van buitenlanders die in Indonesië zijn veroordeeld voor drugsdelicten gaan gewoon door. Indonesië geeft niet toe aan buitenlandse druk. Dat heeft president Joko Widodo gezegd tegen verslaggevers.
Widodo waarschuwde het buitenland zich niet te bemoeien met het recht om de doodstraf uit te voeren. De president vertelde dat hij de afgelopen tijd is gebeld door leiders uit onder meer Frankrijk, Brazilië en Australië. Zij hebben hem gevraagd gratie te verlenen aan landgenoten die op de dodenlijst staan.
Internationale druk
Volgens correspondent Michel Maas is Widodo onvermurwbaar. "Als hij gratie zou verlenen, lijkt het of hij toegeeft aan de internationale druk. Dat vindt de bevolking van Indonesië vreselijk".
Volgens Maas zijn de Indonesiërs niet blij met de buitenlandse bemoeienis en zijn ze vooral kwaad op Australië. "De Australische premier zei onlangs dat Indonesië wat dankbaarder zou mogen zijn voor de hulp tijdens de tsunami tien jaar geleden. Dat is veel Indonesiërs in het verkeerde keelgat geschoten".
Twee Australiërs die ter dood zijn veroordeeld voor drugssmokkel hadden een rechtbank in Jakarta gevraagd om de president te dwingen om gratie te verlenen. De rechtbank wees dat verzoek vandaag van de hand. De Australiërs kunnen nog wel tegen de uitspraak in beroep.
Herziening
Op de dodenlijst staat ook de Nederlander Siegfried Mets. Zijn executie laat waarschijnlijk nog wel even op zich wachten. Hij heeft herziening van zijn zaak gevraagd. Volgens Michel Maas kan de behandeling hiervan wel een paar jaar duren.
In januari werd de Nederlander Ang Kiem Soei in Indonesië geëxecuteerd nadat hij was veroordeeld voor betrokkenheid bij handel in xtc. Nederland probeerde de executie te voorkomen en riep na de voltrekking van het vonnis de Indonesische ambassadeur terug voor overleg.