NOS Nieuws

Antwoord huisartsen op wildgroei gezondheidschecks

'Nieuwe gezondheidscheck richt zich nadrukkelijk op preventie'

Een aantal artsenorganisaties en grote gezondheidsfondsen lanceert vandaag een Persoonlijke Gezondheidscheck (PGC). Die richt zich vooral op preventie en op het verbeteren van de leefstijl. Mensen kunnen op internet een persoonlijk gezondheidsrapport laten maken. Daarin wordt onder meer gekeken naar de risico's op hart- en vaatziekten.

De PGC is volgens de initiatiefnemers het wetenschappelijke antwoord op de vele, in hun ogen vaak onbetrouwbare gezondheidstests die worden aangeboden. De PGC is gebaseerd op de standaarden van het Nederlands Huisartsen Genootschap.

De tot nu toe commercieel aangeboden gezondheidschecks, zoals total bodyscans, leiden volgens de tegenstanders ervan vaak tot onnodige vervolgonderzoeken. Gezonde mensen worden op van alles en nog wat onderzocht. Dan wordt er altijd wel iets gevonden dat aanleiding kan zijn voor vervolgonderzoek. Mensen gaan dan voor de zekerheid naar de huisarts die er vaak niet aan ontkomt ze door te sturen. Bij het vervolgonderzoek blijkt meestal dat er niets aan de hand is.

CT-scans

Rob Dijkstra, voorzitter van het Nederlands Huisartsen Genootschap, zegt dat de bodyscans die steeds meer mensen laten maken, niet meer dan een momentopname zijn. "Van de CT-scans die worden gemaakt is eenderde deel vals positief." Mensen lijken dan iets te hebben en krijgen vervolgens zorg die eigenlijk niet nodig is.

De nieuwe gezondheidscheck richt zich nadrukkelijk op preventie. De initiatiefnemers vinden dat mensen zelf verantwoordelijkheid moeten nemen voor hun gezondheid en alleen als het nodig is gebruik moeten maken van professionele hulp. Een pilot met de PGC in de Utrechtse nieuwbouwwijk Leidsche Rijn heeft volgens de daar werkzame huisarts Karolien van den Brekel goed uitgepakt.

Mensen die de persoonlijke gezondheidschecks deden, gingen volgens Van den Brekel daarna aan de slag met hun leefstijl, omdat ze zich bewust werden van de invloed daarvan op hun gezondheid. Daardoor zouden ze minder last hebben van hun (chronische) ziekte.

Adviezen

Elke volwassen Nederlander kan op de internetsite een eigen persoonlijk gezondheidsrapport aanmaken. Daarin komen thema's aan de orde waarop mensen zelf invloed hebben via hun leefstijl. Het rapport maakt met behulp van rode, oranje en groene stoplichten duidelijk hoe het er per thema voorstaat. Het rapport komt zo nodig ook met leefstijladviezen die passen bij de betrokken personen.

Zo'n advies kan bijvoorbeeld een suggestie zijn om contact op te nemen met het plaatselijke welzijnswerk of om lid te worden van de lokale atletiekvereniging. De contactgegevens worden in zo'n geval bijgeleverd. Zo nodig verwijst het systeem door naar de huisarts of bedrijfsarts.

Breed initiatief

De basisversie van de PGC is gratis. Deze kijkt naar leefstijl en naar de risico's op hart- en vaatziekten, diabetes, longaandoeningen en nierziekten. Voor meer moet betaald worden.

De Persoonlijke Gezondheidscheck is een gezamenlijk initiatief van de huisartsenorganisaties NHG en LHV, de GGD'en, de arbeidsgeneeskundigen, het Diabetesfonds, het Longfonds, de Nierstichting, de Hartstichting en het NIPED.

De site lag er vanochtend korte tijd uit vanwege het grote aantal bezoekers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl