Mazelenepidemie in Berlijn leidt tot discussie over inenten
Berlijn kampt met een mazelenepidemie. Er zijn de afgelopen maanden net zoveel mensen besmet als vorig jaar in heel Duitsland.
De Duitse minister van volksgezondheid Hermann Gröhe constateert dat het niet is gelukt om de ziekte uit te roeien, zoals het plan was.
Overgewaaid
Vermoedelijk hebben immigranten uit het voormalige Joegoslavië het virus meegenomen naar de Duitse hoofdstad. Tijdens de Balkanoorlog werden veel mensen niet ingeënt en daar ondervindt Berlijn nu de gevolgen van.
Nu steeds meer mensen de mazelen hebben, laait de discussie op of ouders hun kinderen verplicht moeten laten inenten. Gröhe noemt het niet langer een taboe om na te denken over een verplichte inenting.
Peuter overleden
Een jongetje van anderhalf is vorige week in een ziekenhuis in Berlijn aan de mazelen overleden. De lokale gezondheidsautoriteiten benadrukken daarom nogmaals dat het beter is om alle kinderen in te enten.
Een groep Berlijners is daar tegen. Het druist in tegen de vrije wilsbeschikking of het geloof, vinden ze. Vijf procent van de Duitsers weigert daarom kinderen in te enten.
De tegenstanders van de vaccinatie denken dat er schadelijke stoffen in de vaccinatie zitten. Met een gezonde leefstijl zou je ook kunnen voorkomen dat je ziek wordt, denken ze.
En er zijn mensen die het idee hebben dat vooral de mensen en bedrijven achter de medicijnen er beter van worden.
De Duitse overheid noemt dat sprookjes die verteld worden door paniekzaaiers. De overheid wil met voorlichting uitleggen dat inenten echt nodig is.