NOS Voetbal

Figo: 2,5 miljard naar voetbalontwikkeling

Figo presenteert zijn plannen

Luís Figo heeft in Londen zijn ideeën en plannen voor het presidentschap van de FIFA gepresenteerd. Het 'manifesto' van de Portugese oud-voetballer, die het stokje van zittend voorzitter Sepp Blatter hoopt over te nemen, bevat een heel groot financieel gedeelte.

Figo wil dat de helft van de FIFA-inkomsten, zo'n 2,5 miljard dollar (2,2 miljard euro), aan de voetbalbonden wordt gegeven voor voetbalontwikkeling bij de basis. Beter bekend als het zogenaamde 'grassroot-level-development'.

Figo vindt 'solidariteit' daarbij een belangrijk uitgangspunt: "Als dit op de juiste manier gebeurt, komt het direct ten goede aan de voetbalkansen voor jongens en meisjes bij alle 209 bonden." Hij vindt dat de helft van de FIFA-solidariteitsfondsen besteed moet worden aan "velden, ballen en shirtjes".

Op dit moment wordt het geld niet effectief en efficiënt besteed.

Luís Figo

'Reserves uitbetalen'

Ook wil Figo dat van de 1,5 miljard dollar (1,3 miljard euro) die de FIFA als reserve op de bank heeft staan, tweederde wordt overgemaakt aan de 209 aangesloten nationale bonden. Dat zou betekenen dat elke bond elke vier jaar een bedrag tussen de acht en tien miljoen dollar tegemoet kan zien vanuit Zurich. Nu is dat minder dan de helft. Figo: "Op dit moment wordt het geld niet effectief en efficiënt besteed."

Figo, die zijn plannen in het Wembley-stadion lanceerde, beseft dat hij een konijn uit de hoge hoed moet halen om een kans te maken tegen Blatter bij de verkiezingen op 29 mei. Het is natuurlijk niet toevallig dat de voetbalbonden die hij al dit geld belooft op die dag in Zurich mogen stemmen op de vier kandidaten: Blatter, Figo, Prins Ali Bin-Al Hussein en Michael van Praag.

'Ouderwets buitenspel'

Een ander plan van Figo is de uitbreiding van het aantal WK-deelnemers van 32 naar 40 of zelfs 48. ''Ik geloof erin dat deze uitbreiding meer inkomsten genereert en dat dit vooral niet-Europese landen zou moeten betreffen."

Ook heeft Figo concrete voetbalideeën. Hij wil terug naar de ouderwetse buitenspelregel - los van het al dan niet actief meedoen in een aanval - en doellijntechnologie invoeren. Spelers die de scheidsrechter belagen moeten volgens Figo voortaan op een strafbankje plaatsnemen. Ook wil hij af van de driedubbele straf bij een overtreding in de zestien: penalty, rood en schorsing.

De plannen van Luís Figo

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl