NOS Nieuws

Kiev: Debaltsevo deels veroverd door separatisten

In Debaltsevo wordt om iedere straat wordt gevochten

De Oekraïense regering heeft de Europese Unie en de NAVO opgeroepen de schendingen van het bestand in Oost-Oekraïne te veroordelen. Een regeringswoordvoerder vraagt om een "resolute" reactie op het aanhoudende geweld van de separatisten, waarmee volgens Kiev het akkoord van Minsk van donderdag onderuit wordt gehaald.

Het staakt-het-vuren wordt overal nageleefd, behalve in Debaltsevo, waar een belangrijk spoorwegknooppunt ligt. De rebellen zeggen dat ze de stad grotendeels veroverd hebben en dat het niet lang zal duren voor de hele stad in hun handen is.

Het Oekraïense ministerie van Defensie erkent dat een deel van de stad in handen van de rebellen is, terwijl elders in de stad man tegen man-gevechten gaande zouden zijn. Defensie zegt ook dat verschillende militairen zijn gevangengenomen door de rebellen, maar spreekt tegen dat het om grote aantallen gaat.

Volgens Russische media is de leider van de separatisten in Donetsk, de zelfbenoemde premier Zachartsjenko, lichtgewond geraakt bij de strijd in Oost-Oekraïne.

Zware wapens

In het akkoord van Minsk was ook afgesproken dat binnen twee dagen na het ingaan van de wapenstilstand de zware wapens uit het oorlogsgebied worden teruggetrokken. Beide partijen zeggen dat ze zich daaraan houden, maar voor Debaltsevo lijkt dat niet op te gaan. Het terughalen van de zware wapens moet uiterlijk om middernacht zijn afgerond.

Debaltsevo was al een heikel punt tijdens de onderhandelingen in Minsk. De separatisten gingen er bij de onderhandelingen van uit dat de omsingelde Oekraïense militairen in Debaltsevo zich zouden overgeven, maar Kiev wilde daar niet van weten.

Voor beide partijen is het belangrijk dat Debaltsevo, gelegen tussen Loegansk en Donetsk, aan hun kant van de bestandslijn ligt als de wapenstilstand een feit is geworden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl