Geen Chinezen achter de balie, geen andere polissen of pakketten
NOS Nieuws

Reaal wordt Chinees: wat betekent dat voor mij?

Verzekeraar Reaal wordt overgenomen door de Chinese verzekeraar Anbang. Die legt 150 miljoen euro op tafel. Daarnaast stopt Anbang nog 1,3 miljard euro in het overnemen van schulden en versterking van het kapitaal.

Een nieuwe eigenaar en een hoop geld, maar wat gaat de verzekerde bij Reaal van dat alles merken?

Wat betekent het voor mij als polishouder?

Niet veel. Van de nieuwe eigenaar zullen klanten weinig of niks merken. Dus geen Chinezen achter de balie, of heel andere verzekeringspakketten of polisvoorwaarden. Alle verzekeringspolissen blijven gewoon bij Vivat. Premies innen en uitkeren gaat gewoon door. De Chinezen hebben ook de woekerpolissen met de mogelijke schadeclaims die daar uit voortvloeien overgenomen. Die verdwijnen dus niet onder het tapijt.

''De klanten worden er beter van''

De ene Chinese investeerder is de andere niet. Hoe betrouwbaar is Anbang?

Volgens topman Gerard van Olphen van SNS Reaal hebben de Chinezen zich de afgelopen maanden bewezen als "kapitaalkrachtige, solide en betrouwbare partners". Anbang is de verzekeringspoot van de Shanghai Automotive Industry met grote ambities. Anbang heeft de voorbije maanden al diverse overnames gedaan

De Chinezen hebben Van Olphen beloofd dat ze een aandeelhouder op afstand blijven, en niet allerlei mensen gaan vervangen of aan knoppen gaan draaien.

Hoe actief zijn Chinese bedrijven in Nederlandse verzekeraars en banken?

De Chinezen timmeren flink aan de weg. Spoorlijnen en wegen in Afrika, de Griekse haven Piraeus, de voetbalclub ADO Den Haag, en nu dus verzekeraar Reaal. Chinese (staats)bedrijven en investeerders hebben veel geld in kas voor investeringen en overnames. Ze kopen 'marktposities' en hoeven zo niet zelf een positie op te bouwen.

In 2008 dook een andere Chinese verzekeraar, Ping An, op als geldschieter bij Fortis, maar dat werd een echec.

Is dit een kleintje qua overnames?

Qua prijs is Reaal een koopje. 150 miljoen euro voor een opgetuigde verzekeraar met een balans van 124 miljard euro, 6400 werknemers en een stevig Nederlands marktaandeel bij particulieren en het mkb. Ook al moet je daar nog wel de kapitaalinvesteringen en schulden bij optellen.

Maar 'een beetje hotel' kost meer. Anbang kocht vorig jaar het Waldorf Astoria hotel in New York voor 1,6 miljard euro.

Waarom zo’n laag bedrag? Dat is niet bepaald de Hollandse handelsgeest.

De prijs hangt af van wat een verzekeraar waard is en in huis heeft: het klantenbestand, de schulden en de risico's. Reaal is weliswaar een keurige verzekeraar, de zaken zijn op orde, maar er ligt ook een flink pakket woekerpolissen. Het risico dat dat die polissen Reaal nog veel geld kosten, heeft de prijs gedrukt.

Daarnaast is de markt een belangrijke factor. De prijs van financiële instellingen is door de crisis flink gedaald en er staan nog meer verzekeraars en banken te koop. Zo moeten verzekeraar ASR, ABN Amro Bank en SNS Bank nog een nieuwe eigenaar krijgen. Potentiële kopers hebben veel keus en dat leidt tot lagere prijzen.

De boekwaarde van Reaal is rond de 2,5 miljard euro en dus is het concern ruim een miljard euro beneden de 'eigenlijke' prijs van de hand gedaan.

''De Chinezen nemen het risico van de woekerpolissen volledig over''

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl