Prins Constantijn hooguit een 'digitale hulpkoning'
Piet van Asseldonk
Redacteur Koninklijk Huis
Piet van Asseldonk
Redacteur Koninklijk Huis
Redacteur Piet van Asseldonk schrijft wekelijks over actuele ontwikkelingen rond het koningshuis.
Prins Constantijn (45), broer van de koning, kiest niet voor een leven als ‘hulpkoning’. Hooguit zal hij als ‘digitale hulpkoning’ de monarchie innovatieve impulsen kunnen geven. Koning Willem-Alexander kan nu nog rekenen op prinses Beatrix, maar die is 77 jaar en zal het ooit wat kalmer aan gaan doen.
Blijven over prinses Margriet (71) en Pieter van Vollenhoven (75). Zij reikten koningin Beatrix vaak de helpende hand, maar zijn sinds de troonsbestijging van hun neef Willem-Alexander hun activiteiten op dit punt aan het afbouwen.
Prins Friso (1968-2013) is nooit in beeld geweest als hulpkoning. Hij sprak meermaals met nauwelijks verholen dedain over representatieve verplichtingen. Daarmee zat hij op de lijn van zijn vader.
Linten knippen
Door zijn ziekte moest prins Claus kort na het aantreden van koningin Beatrix zijn werkzaamheden op een laag pitje zetten. Wat hij dacht van representatief werk, maakte Claus duidelijk tijdens een toespraak in 1999. Bij het openen van een bankkantoor kwalificeerde hij het doorknippen van linten spottend als de ‘core business’ van het Koninklijk Huis.
Over prins Constantijn bleven geruchten rondzingen dat hij op termijn als hulpkoning van Willem-Alexander zou willen optreden. Toen hij eind vorig jaar zijn EU-baan in Brussel verloor, staken die geruchten prompt weer de kop op. Ze bleken niet te kloppen: de prins kiest voor een eigen loopbaan.
Digitale vakkennis
Constantijn is onlangs aan de slag gegaan als ‘speciaal adviseur’ van de vicevoorzitter van de Europese Commissie, Andrus Ansip. Deze politicus uit Estland gaat over de ‘digitale interne markt’. Op dit terrein heeft Constantijn al ervaring opgedaan als kabinetschef ‘Digitale agenda’ van eurocommissaris Neelie Kroes.
Hij gaat samen met Kroes verder, als vicevoorzitter, van ‘StartupDelta Nederland’; een nieuwe club die innovatieve startende bedrijven in ons land wil faciliteren. Begin volgende maand neemt Constantijn de start van NRC Live te baat om StartupDelta op de kaart te zetten als ‘Europese verzamelplaats voor vernieuwende startende ondernemers uit het buitenland’.
De prins is ook ‘uitverkoren voor een Eisenhower Fellowship’ (www.efworld.org). Dat biedt hem de kans zijn digitale vakkennis te vergroten via een rondreis door de Verenigde Staten in april en mei.
Saaie boodschappen
Voor hulpkoning is prins Constantijn niet in de markt. Toch zou hij Willem-Alexander kunnen helpen. De wereld wordt op internet opnieuw uitgevonden, ook de monarchie. De oude koninklijke core business van het linten doorknippen is aan een opfrisbeurt toe.
Communicatie en marketing blijven wezenlijk voor een constitutionele monarchie. Op dit punt heeft de ict – en dus de op dat terrein ingevoerde prins Constantijn – wat te bieden. Het Koninklijk Huis heeft een website en zit op Twitter en YouTube, zij het met nogal saaie, persbericht-achtige boodschappen. Dat is slechts een begin. Leve de digitale hulpkoning! Hoera, hoera, hoera!