Bij de Tumen-rivier komen de grenzen van China, Rusland en Noord-Korea samen
NOS Nieuws

China wil toerisme op grens met Noord-Korea

China heeft plannen bekendgemaakt voor een toeristische zone in het grensgebied met Rusland en Noord-Korea. De zone, die in de noordoostelijke provincie Jilin komt te liggen, moet toeristen uit de hele wereld trekken.

De plannen richten zich vooral op het gebied rond de Tumen-rivier, die de grens vormt tussen China en Noord-Korea. Ook Rusland zal bij het project worden betrokken, zegt NOS-correspondent Marieke de Vries.

Toeristische attractie

Het project wordt gezien als de nieuwste poging van Noord-Korea zichzelf te presenteren als toeristische attractie. Vorig jaar opende de totalitaire staat al een luxe ski-resort. Daarnaast worden toeristen uitgenodigd om mee te lopen in de jaarlijkse marathon van Pyongyang.

  • EPA
    Kim Jong-un op het Masik Pass skiresort
  • EPA
    Kim Jong-un in het Masik Pass skiresort
  • AFP
    De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un

Bondgenoten

China is de belangrijkste bondgenoot van de Noord-Koreaanse leider Kim Jung-un, maar de betrekkingen verslechterden na een nucleaire test door Noord-Korea. "Het regime wil nu weer vrienden worden en hoopt dat de toeristische zone tot meer samenwerking leidt."

Nostalgie

Volgens De Vries zien vooral Chinezen Noord-Korea als een geschikte vakantiebestemming. "Chinezen reizen graag, maar kunnen niet altijd een ticket naar Londen of New York betalen. Noord-Korea is dan een goedkoop alternatief."

Bovendien lijkt het land nog op het China uit de communistische periode. "Voor Chinezen is zo'n vakantie ook een stukje nostalgie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl