De Eindhovense prins, hier op een poster, wil een uitbundiger carnaval in zijn stad
NOS Nieuws

Carnaval in Lampegat 'uitbundiger'

  • Maino Remmers

    Verslaggever

  • Maino Remmers

    Verslaggever

"De mensen zijn er wel even aan toe, denk ik. Even geen ellende, maar uitbundig feesten." Cecile van Mierlo zit op het atelier om de schaar te zetten in een uitbundig stofje. Het ziet eruit als een donkere nacht vol uiteenspattend vuurwerk.

Ze heeft er een 'lovedress' van gemaakt, passend bij zowel carnaval als Valentijnsdag. Wie goed kijkt ziet hartjes. Maanden is ze al in de weer voor klanten die geen genoegen nemen met een 'piratenpakje'.

Hier gaat het om serieuze ontwerpen met een serieus prijskaartje. Een elfenpak bijvoorbeeld van rond 2000 euro. Maar dan zie je er ook spetterend uit. En met diepe zakken zodat je van alles kunt meenemen."

  • Maino Remmers / NOS
    Cecile van Mierlo maakt een lovedress

Atelier Cilhouette zit niet ver uit het centrum van Lampegat, zoals Eindhoven zichzelf noemt deze dagen. De traditie van carnaval is er minder uitbundig dan in Oeteldonk (Den Bosch) of Krabbegat (Bergen op Zoom) waar het er Bourgondisch aan toe gaat en niet, zoals in Eindhoven, dat het Rijnlands carnaval kent.

"Ik zou het wel wat uitbundiger willen hebben", zegt Zijne Dorstlustige Hoogheid, Stadsprins D'n Bakelaar. "Als van de 60.000 bezoekers van de optocht de helft de blauw- oranje vlag op zou hangen dan zou dat al een heel ander gezicht geven.

Die traditie hebben ze in Oeteldonk wel. "Die rood-wit-gele vlag is wel een dingetje daar", zegt Geert-Jan van Bakel, zoals de prins in het dagelijks leven heet. Van Bakel moest vier maanden zijn mond houden. "Ik wist al langer dat ik dit jaar prins ben, maar het is pas kortgeleden bekend geworden".

Wel uitbundig versierd is de Augustijnenkerk aan de Tramstraat. Met slingers, grote lampionnen, feestverlichting en een flinke geluidsinstallatie is het hier duidelijk carnaval. Pater Joost Koopmans gaat zondag om 11.11 uur voor in de carnavalsmis. De kerk moest tientallen jaren geleden niets hebben van het oorspronkelijk katholieke feest.

Strijdtoneel

"Toen werd er gebeden voor alle zondaars in het zuiden die zich te buiten gingen aan drank en feesten", zegt de pater. Carnaval stamt uit de Middeleeuwen en werd toen een narrenfeest genoemd. In latere jaren voelden kerkelijk leiders dat de draak met ze werd gestoken, net zoals dat gebeurde met het gezag. Toch is de boodschap van de pater een serieuze.

"Blij da ge d'r bent is het motto dit jaar in Lampegat en dat gegeven gebruik ik ook in de mis. Er is deze dagen sprake van een enorm strijdtoneel, gevechten. Toch moeten we proberen samen te leven en daar wil ik het over hebben. Dat iedereen erbij hoort."

Pater Koopmans gaat na de mis nog wel even op sjouw

Een vrolijk feest, maar het is ook een spel dat gespeeld wordt. "Ik let er wel op dat ik niet de hele tijd met een glas pils in mijn handen sta", zegt de stadsprins. "Als je op elk podium alcohol staat te drinken houd je het niet vol en met alle smartphones hebben mensen zo een filmpje op internet staan", meent de prinselijke hoogheid.

"Het voedt het beeld dat we hier alleen maar staan te drinken en in elkaars billen knijpen. Dat slaat nergens op, maar het beeld is zo bevestigd." Dus discipline de komende dagen bij de prins.

Koopmans zegt dat hij na de mis toch wel even "op sjouw" gaat. "Een Schrobbeler zal er wel in gaan." Logisch dat hij dit Tilburgse drankje kiest, de pater komt er vandaan. Cecile van Mierlo zal de stad ingaan met haar eigen 'lovedress' met ingebouwde verlichting. "Succes verzekerd".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl