300 doden bij drama op Middellandse Zee
Op de Middellandse Zee zijn in de afgelopen dagen 300 bootvluchtelingen verdronken. De woordvoerster van de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN heeft dat op het Italiaanse eiland Lampedusa gezegd.
Vanochtend ging de UNHCR op basis van verklaringen van overlevenden uit van een dodental van ruim 200. Er zijn echter steeds meer aanwijzingen dat nog een rubberboot met ongeveer 100 mensen aan boord is vergaan.
Dit weekeinde vertrokken grote rubberboten uit Libië in de richting van Italië. Maandag kwamen ze in slecht weer terecht en maakten ze water. Een reddingsboot pikte de vaartuigen op en sleepte ze naar het eiland Lampedusa. Op de boten zaten maar enkele overlevenden.
De opvarenden kwamen uit Mali, Senegal en Ivoorkust. De UNHCR onderzoekt wat er precies is gebeurd.
Eergisteren werd bekend dat tientallen vluchtelingen die waren opgepikt door een open Italiaanse reddingsboot daar aan onderkoeling waren bezweken.
Na het drama in oktober 2013, toen in de buurt van Lampedusa meer dan 350 vluchtelingen verdronken, richtte Italië de reddingsmissie 'Mare Nostrum' op, die in de maanden erna het leven redde van duizenden vluchtelingen. Vorig jaar riep de Europese Unie de missie 'Triton' in het leven, die Mare Nostrum afloste. Functionarissen van de UNHCR vinden dat Triton tekortschiet.
Paus reageert
Paus Fransiscus heeft op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad gezegd dat hij bidt voor de slachtoffers. Hij roept iedereen op om medeleven te uiten "zodat de mensen die het nodig hebben, worden gered".