Kritiek op Europese reddingsmissie na nieuwe ramp Lampedusa
Door correspondent Rop Zoutberg in Italië
Er is groeiende kritiek op de nieuwe Europese reddingsoperatie in de Middellandse Zee na een nieuwe ramp met een immigrantenschip. Daarbij zijn zeker 29 vluchtelingen door kou omgekomen. De meeste vluchtelingen stierven aan boord van een open Italiaanse patrouilleboot die de immigranten had opgepikt. Er komt een gerechtelijk onderzoek.
De vluchtelingen werden zondagavond voor de Libische kust door twee patrouilleschepen van de Italiaanse marine uit zee gehaald. De immigranten bevonden zich op een boot met zeker 105 opvarenden, waarvan er zeven al waren overleden bij aankomst van de marine.
Door harde wind en hoge golven arriveerden de patrouilleschepen na een noodoproep betrekkelijk laat bij de immigrantenboot.
Ze zaten nat aan boord, bij een temperatuur van net een paar graden boven nul.
De reis terug naar het eiland Lampedusa, waar de Italiaanse reddingsposten zitten, duurde opnieuw uren. "De reis op die open patrouilleschepen is veel mensen fataal geworden. Ze zaten nat aan boord, bij een temperatuur van net een paar graden boven nul”, zegt Carlotta Sami van vluchtelingenorganisatie UNHCR.
"Dit is precies waar we bang voor waren nadat Europa de reddingsoperaties op de Middellandse Zee had overgenomen. Dit jaar zijn nu al vijftig mensen bij de oversteek omgekomen. Vorig jaar was dat in dezelfde periode nul.”
Tijdens het gesprek met Sami was één van de twee patrouilleschepen nog op weg naar Lampedusa. "Ze zijn al 24 uur onderweg.”
Het materieel dat nu wordt ingezet is niet geschikt voor het redden van mensen.
Eind vorig jaar kwam een eind aan de reddingsoperatie ‘Mare Nostrum’, waarbij Italië met een uitgebreide missie tot aan de Libische kust vluchtelingen uit zee oppikte. De operatie is overgenomen door het EU-grensagentschap Frontex. Het mandaat van de ‘Triton’-missie is kleiner dan die van Mare Nostrum. Met minder schepen en dichter op de Italiaanse kust wordt nu gepatrouilleerd.
"Het materieel dat nu wordt ingezet is niet geschikt voor het redden van mensen. Vermoedelijk hadden we onder Mare Nostrum niet dit aantal doden gezien”, stelt een van de artsen die op Lampedusa de opvang coördineert. "Het is simpelweg onmogelijk met deze schepen mensen te redden op 100 tot 120 mijl van Lampedusa, en ze daarna te beschermen tegen wind en kou”, aldus de arts tegenover de krant La Repubblica.
Ook de burgemeester van Lampedusa bekritiseert de nieuwe reddingsmissie rond het eiland. Er is vooral vrees voor meer rampen met het voorjaar in zicht, als mensensmokkelaars op de kalmere zee meer boten laten uitvaren.
3500 immigranten
De stroom Noord-Afrikaanse vluchtelingen naar Lampedusa gaat ondanks de winter onverminderd door. Vorig jaar staken meer dan 170.000 migranten per boot de Middellandse Zee over. In januari van dit jaar werden al meer dan 3500 immigranten door de kustwacht gered, bevestigt het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken.