Van Ojik: links moet uit zijn schulp kruipen
GroenLinks-fractievoorzitter Van Ojik vindt dat links uit zijn schulp moet kruipen. Op het congres van zijn partij in Amersfoort zei hij dat 'rechtse recepten' niet werken. Volgens hem leiden ze tot meer ongelijkheid en vervuiling en tot een graaicultuur.
Hij hekelde VVD en PvdA, die het kabinetsbeleid tot inzet van de Provinciale Statenverkiezingen willen maken. "Je moet maar durven", zei Van Ojik. Hij zei niet te kunnen verdedigen dat iedereen er dit jaar een beetje op vooruit gaat, behalve mensen in de bijstand.
Peilingen
Volgens de GroenLinks-fractievoorzitter neemt de ongelijkheid toe en blijven de rijken in de economische crisis buiten schot. Van Ojik verweet VVD-premier Rutte dat het voordeel van de groei terechtkomt bij een kleine groep mensen die toch al goed zijn bedeeld. "Als de groei geen banen oplevert, dan schieten werklozen er niets mee op".
GroenLinks en PvdA komen steeds dichter bij elkaar. In de peilingen....
En hij zei dat "het kabinet van PvdA-leider Samsom" sociale werkplaatsen sluit en bezuinigt op de Wajong. "GroenLinks en PvdA komen steeds dichter bij elkaar. In de peilingen bedoel ik dan" sneerde hij naar Samsom.
Peetvader
De GroenLinks-voorman haalde ook fel uit naar D66-leider Pechtold. Die noemde hij de peetvader van het kabinet. Volgens Van Ojik zorgt Pechtold er nu al twee jaar voor dat de begroting op orde is, maar moet hij nog wel eens water bij de wijn doen. "Liever zou hij de inkomensverschillen nog wat groter maken, graag zou hij nog wat meer bezuinigen."
Van Ojik zei ook dat Pechtold opvallend vaak lonkt naar CDA-leider Buma. Volgens GroenLinks ontpopt het CDA zich steeds meer tot de Nederlandse Tea Party.
Strik
De leden van GroenLinks kozen Tineke Strik als lijsttrekker bij de Eerste Kamerverkiezingen. Ze versloeg Ruard Ganzevoort met 460 tegen 380 stemmen. Ganzevoort komt nu op de tweede plaats. Het partijbestuur noemde eerder beide kandidaten geschikt, al had het Ganzevoort op één gezet en Strik op twee.
Tijdens het congres werd verder afgesproken dat de leden voortaan meer inbreng krijgen bij beslissingen van de fractie over Nederlandse deelname aan internationale missies. Dat de fractie in 2011 akkoord ging met de missie naar Kunduz in Afghanistan zette destijds kwaad bloed bij veel leden.