KNVB wacht met smart op videoscheidsrechter
De rode kaart van Jetro Willems tijdens NAC Breda-PSV heeft de roep om een videoscheidsrechter bij voetbalwedstrijden in een klap weer actueel gemaakt. De handen van de KNVB jeuken om te mogen proefdraaien.
De voetbalbond wilde in augustus 2014 al in de beloftencompetitie en het bekertoernooi gaan testen met een video-assistent. Teams zouden de mogelijkheid krijgen om een belangrijke, discutabele beslissing door videobeelden te laten toetsen. Het is een hulpmiddel dat bijvoorbeeld in het hockey, American Football en tennis is ingeburgerd.
Eind februari beslissing
De internationale spelregelcommissie van de FIFA, de International Football Association Board (IFAB), vond het plan echter te vooruitstrevend en deed de KNVB een aantal tegenvoorstellen.
De bond is hiermee aan de slag gegaan en hoort op 28 februari een definitieve beslissing van de IFAB of er mag worden getest. Bij een goedkeuring krijgt de videoscheidsrechter komend seizoen in het bekertoernooi een officiële functie.
"Natuurlijk waren we liever eerder gaan testen. Maar wij vinden ook: kwaliteit en zorgvuldigheid gaan voor snelheid", zei Dick van Egmond, coördinator scheidsrechterszaken van de KNVB, in januari tegen NU.nl.
KNVB positief over pilot
De voetbalbond onderzoekt sinds het seizoen 2013/2014 op eigen initiatief of het gebruik van een video-assistent van toegevoegde waarde is. Nederland is het eerste land ter wereld dat met een dergelijke pilot bezig is.
De bond verkende vorig seizoen bij diverse wedstrijden in hoeverre een videoscheidsrechter een extra hulpmiddel voor de arbiter kan zijn.
"Het eerste seizoen van de pilot leert dat de videoscheidsrechter van waarde is bij gemiddeld drie à vier belangrijke beslissingen per wedstrijd. Een positieve constatering", was een van de belangrijkste conclusies van de KNVB.
Een videoreferee is waardevol bij gemiddeld drie à vier belangrijke beslissingen per wedstrijd.
Vijfde en zesde official
De toevoeging van video-assistentie is een welkome aanvulling op de vijfde en zesde official bij wedstrijden. Deze 'extra ogen' blijken in de praktijk niet altijd afdoende.
Een berucht voorbeeld is de afgekeurde goal van de Oekraïner Marko Devic op het EK 2012. Zijn inzet werd door Frank Lampard achter de lijn gekeerd, maar de arbiter keurde het doelpunt af, terwijl de extra official bij de achterlijn er met zijn neus bovenop stond.
Maar het kan ook anders. De extra official was in de bekerwedstrijd tussen FC Groningen en Vitesse (4-0) wel waardevol, toen hij een handsbal van Uros Djurdjevic waarnam, waardoor een doelpunt van de Vitesse-speler terecht werd afgekeurd.