Hevige emoties op de dag dat het vliegtuig een half jaar vermist was
NOS Nieuws

Families tegen doodverklaring passagiers MH370

Familieleden van de passagiers van de verdwenen vlucht MH370 zijn het er niet mee eens dat de inzittenden zijn doodverklaard. Gisteren verklaarde Maleisië het verdwijnen van het vliegtuig van Malaysia Airlines tot een ongeluk. Van de 239 mensen aan boord wordt nu officieel aangenomen dat ze overleden zijn.

Door die doodverklaring kunnen de nabestaanden aanspraak maken op schadevergoedingen. Zo'n honderd Chinese families willen dat de Maleisische regering die beslissing terugdraait. Ze willen niet dat er zonder onomstotelijk bewijs officieel wordt gesteld dat het vliegtuig is verongelukt. Zolang dat bewijs er niet is, willen ze ook geen schadevergoedingen eisen.

Acceptatie

Veel familieleden hebben nog altijd hoop dat de passagiers in leven zijn. Volgens de Amerikaanse psycholoog Therese Rando is het begrijpelijk dat ze het niet eens zijn met de beslissing. Ze zegt dat het voor een nabestaande erg moeilijk te accepteren is dat iemand dood is als die de overleden persoon niet heeft kunnen zien.

Vlucht MH370 verdween op 8 maart vorig jaar van de radar tijdens een vlucht van Kuala Lumpur naar Peking. Uit onderzoek bleek dat het toestel vlak na de start afboog richting de Indische Oceaan en daarna nog uren doorvloog.

Volgens de Maleisische regering is de kans dat de mensen nog in leven zijn buitengewoon klein, "omdat het toestel in zee is terechtgekomen en er 327 dagen is gezocht".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl