Kamer zeer verdeeld over Griekenland
De Tweede Kamer reageert zeer verdeeld op de ontwikkelingen in Griekenland. Het nieuwe Griekse kabinet wil bezuinigingen terugdraaien en met Europa onderhandelen over het kwijtschelden van een deel van de leningen. Minister Dijsselbloem, die ook voorzitter is van de eurogroep, gaat vrijdag voor een kennismakingsgesprek naar Griekenland. Hij benadrukt dat hij met de Grieken wil praten, maar dat ze zich wel aan de afspraken moeten houden.
Regeringspartij PvdA staat open voor "een goed gesprek" met de Grieken. Partijleider Samsom wil afwachten waar ze mee komen. "Maar niemand heeft er wat aan als we hen in hun sop laten gaar koken." Hij sluit niet uit dat er iets verandert aan de voorwaarden waarop Griekenland de schuld aan Europa moet afbetalen.
Coalitiepartner VVD benadrukt juist dat de eerder gemaakte afspraken moeten worden nagekomen. "Toen het moeilijk was voor de Grieken, hebben we geld gegeven om hen niet te laten vallen. Daar stonden afspraken tegenover en een nieuwe regering moet die nakomen", aldus woordvoerder Harbers.
Goeden huize
Ook de drie partijen die het kabinet geregeld steunen, zitten niet op één lijn. D66 vindt dat Europa rekening moet houden met de uitslag van de Griekse verkiezingen, maar dat de Grieken dat ook moeten doen met de afspraken die het eerdere Griekse kabinet met de EU heeft gemaakt. "Als je afspraken maakt en daarmee je land laat redden door andere Europese belastingbetalers, moet je van goeden huize komen als je het nu weer anders gaat doen", zegt D66-voorman Pechtold.
Zijn SGP-collega Van der Staaij vindt dat Griekse partijen die een verkiezingsbeloften doen die ze niet kunnen waarmaken een probleem hebben. Hij wil dat de Grieken gewoon terugbetalen zoals is afgesproken. Volgens de SGP zijn de voorwaarden al soepel genoeg. ChristenUnie-leider Slob vindt dat de EU met Griekenland moet praten over een vertrek uit de euro. "Het zou Griekenland lucht geven, als het land met een eigen munt kan devalueren." Slob gaat ervan uit dat het grootste deel van het geld niet terugkomt.
Junk
Ook uit de rest van de oppositie komen verschillende geluiden. Volgens PVV-leider Wilders is het een heel slecht idee om opnieuw met de Grieken te onderhandelen over de leningen. Hij benadrukt dat het Nederland geld kost, als de termijn waarbinnen de Grieken moeten terugbetalen ook maar met één dag wordt verlengd. En de Grieken moeten ook niet nog meer geld krijgen. "Het ergste wat je kunt doen, is een junk opnieuw cocaïne geven."
CDA-leider Buma benadrukt dat veel landen geld hebben geleend aan de Grieken, in het vertrouwen dat dat wordt terugbetaald. Hij vindt dat een nieuw Grieks kabinet dat niet zomaar kan terugdraaien.
De SP begrijpt dat het nieuwe Griekse kabinet minder wil bezuinigen. Partijleider Roemer vindt niet dat de EU de schulden moet kwijtschelden, maar hij wil wel praten over een langere aflossingstermijn en een lagere rente.