Vishavjit Singh

Red de wereld, verkleed je als superheld

Sinds de opkomst van Islamitische Staat, merk ik dat ze me op straat meer naroepen. Het komt voor dat kinderen en mensen van een andere afkomst mij Osama noemen en zeggen dat ik terug naar mijn eigen land moet.

Vishavjit Singh

Vishavjit Singh is er klaar mee. De cartoonist wil een wereld waarin iedereen lief is voor elkaar en waar iemands achtergrond - zoals zijn Indiase - geen rol speelt. En daarom verkleedt hij zich als Captain America en gaat hij de straat op. Zijn kruistocht voor tolerantie is gefilmd en leverde een documentaire op.

Het alter ego van Singh verschilt nogal van het beeld dat de Amerikanen hebben van Captain America. In plaats van een blond haar en blauwe ogen heeft Singh een tulband en een lange baard. Zijn doel is om de perceptie van de bevolking te veranderen en om begrip te creëren voor religie. Het gesprek aangaan is de remedie.

Een echte Amerikaan

“Amerika is een heel diverse plek. En zelfs hier hebben mensen een heel beperkt idee van hoe een Amerikaan eruit zou moeten zien”, zegt Singh tegen The Huffington Post. “Ik was nerveus over hoe mensen zouden reageren op mijn verschijning. Ik ben verbijsterd over de geweldige reacties van honderden New Yorkers en toeristen. Het is haast alsof mijn karakter als Captain America ervoor zorgt dat ik word geaccepteerd als echte Amerikaan.”

Inspiratie voor zijn daad haalde hij uit een dodelijke schietpartij bij een Indiase tempel in Winsconsin in 2012. Daar kwamen zes volgelingen van het Sikh-geloof om het leven, een geloofsovertuiging die Singh zelf ook belijdt. “Mijn doel is niet om mensen meer te leren over het sikhisme, maar dat mensen leren over diversiteit en dat we elkaar beoordelen op elkaars daden, niet op elkaars achtergrond.”

Het optreden van Singh staat centraal in de documentaire Red, White and Beard. Daarin wordt de cartoonist een dag gevolgd, terwijl hij aan iedereen die het wil horen uitlegt waarom hij de dingen doet die hij doet als Captain America:

Beoordeel elkaar op daden, niet op elkaars achtergrond.

Vishavjit Singh

Deel artikel: