Het college van Vlaardingen met waarnemend burgemeester Bert Blase
NOS Nieuws

'Veel waarnemend burgemeesters slechte ontwikkeling'

De Nederlandse burgemeesters vinden het een slechte ontwikkeling dat steeds meer gemeenten door waarnemend burgemeesters worden bestuurd, vooral als het gaat om waarnemer op waarnemer. Dat zegt Ruud van Bennekom, directeur van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters, in het blad Binnenlands Bestuur.

De burgemeesters vinden dat de gemeenteraad op een zijspoor wordt gezet als de provincie waarnemer op waarnemer benoemt.

Volgens Van Bennekom kijkt de Raad van Europa al langer naar de stand van de lokale democratie in Nederland. "Omdat de burgemeester door de gemeenteraad wordt voorgedragen en de direct gekozen raad kan kiezen uit verschillende kandidaten, is er geen probleem," zegt hij.

Democratie

Het probleem ontstaat als de commissaris van de koning een waarnemer benoemt en ook de opvolger van die waarnemer uitkiest. Dan is de democratie in het geding.

In 2014 hadden 79 van de 403 gemeenten voor korte of langere tijd een waarnemend burgemeester. In negen gemeenten volgde de ene waarnemer de andere op, onder andere in Roermond, Alphen aan den Rijn en Vlaardingen.

De jaren daarvoor lag het aantal waarnemers op gelijke hoogte, maar waren er nog meer gemeenten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl