Maatregelen voor politievrijwilligers vanwege terreur
De korpsleiding van de Nationale Politie heeft extra veiligheidsmaatregelen genomen voor de ruim 3000 politievrijwilligers. Die krijgen het advies om niet meer in hun politie-uniform naar huis te reizen. De korpsleiding adviseert ook dat ze altijd assistentie krijgen van een volledig bewapende beroepsagent.
Aanleiding voor de maatregelen zijn de aanslagen in Parijs en de anti-terreuracties in België. Daar heeft de politie al assistentie gekregen van het leger.
De ruim 50.000 Nederlandse beroepsagenten worden ondersteund door 3250 vrijwilligers. Meer dan de helft is 'executieve vrijwilliger' en heeft dezelfde bevoegdheden als 'gewone' agenten. Zij dragen ook een wapen.
Vrijwilligers zijn ook professionals. Waarom de maatregelen alleen voor hen moeten gelden, begrijpen we niet.
Voorzitter Michael Sijbom van de Landelijke Organisatie van Politievrijwilligers begrijpt daarom niet dat de korpsleiding een verschil maakt tussen de vrijwilligers en beroepsagenten. "Ze hebben dezelfde opleiding en worden op dezelfde manier getoetst", zegt Sijbom. "Het enige verschil is dat beroepsagenten 40 uur per week werken en vrijwilligers maximaal 10 uur."
Sijbom, die ook burgemeester is van Losser, heeft de korpsleiding laten weten dat de maatregelen niet houdbaar zijn. "Vrijwilligers zijn ook professionals. Waarom de maatregelen alleen voor hen moeten gelden, begrijpen we niet."
De Landelijke Organisatie van Politievrijwilligers wil dat de maatregelen worden ingetrokken. Daarna moet in overleg met de korpsleiding, vakbonden en de politiek naar andere passende maatregelen worden gezocht, aldus Sijbom.
Politievrijwilligers worden onder meer ingezet als ondersteuning in horecagebieden en bij anti-inbraakacties. Een klein deel van de vrijwilligers doet ook administratief werk.