'PvdA heeft voor even sadomasochistische veren afgeschud'
In maart zijn er verkiezingen. En dat beginnen we te merken, want de messen worden geslepen. Dat werd dit weekend duidelijk op de partijbijeenkomsten van PvdA en CDA.
Voor de PvdA was het een lastig congres. Er kwam een motie voor de vrije artsenkeuze, maar de leden verwierpen die. Daardoor kwam de partijleiding met de schrik vrij, vertelt politiek verslaggever Joost Vullings in het NOS Radio 1 Journaal.
Vullings: "Het was zeer belangrijk dat de motie werd verworpen. Stel je voor dat het congres de motie had aangenomen, dan had de fractie volledig klem gezeten tussen de eigen leden en coalitiegenoot VVD. Dat was onwenselijk voor de partijtop en had zelfs een gevaarlijke politieke situatie kunnen opleveren. Dat is nu niet het geval."
Senator Duivesteijn zei wel dat de vrije artsenkeuze heus wel weer gaat spelen.
"Het was geen hele ruime meerderheid die de motie voor de vrije artsenkeuze verwierp. Het is duidelijk dat het een moeilijk punt is binnen de partij. De partijtop heeft nu in elk geval wat meer manoeuvreerruimte. Als de motie was aangenomen, zou het een stuk lastiger zijn geworden. Op zich stem je als fractie natuurlijk zonder last en ruggespraak, maar je wilt natuurlijk niet je leden beledigen."
"Ze hebben nu wel wat meer ruimte om te bewegen, maar makkelijk zal het met die vrije artsenkeuze toch niet worden. Het aangepaste wetsvoorstel wordt binnenkort naar de Tweede Kamer gestuurd. Dan kan iedereen het inhoudelijk beoordelen, ook de drie senatoren die de vorige keer tegenstemden, maar zoals de vlag er nu bij hangt, zijn die drie niet van plan het nieuwe wetsvoorstel te steunen."
Voorafgaand aan het congres was ook gedoe over de kandidatenlijst voor de Eerste Kamer.
"Er was een actie om senator Ruud Koole op een verkiesbare plek te krijgen, maar dat is niet gelukt. Op zich was het geen ramp geweest als dat was gebeurd, maar nu de lijst intact is gebleven straal je als partij wat meer eenheid uit. Want dat is wel de conclusie van het congres; dat er ondanks de slechte peilingen wel een sfeer van vastberadenheid heerst. De sadomasochistische veren zijn voor even afgeschud bij de PvdA. Er was kennelijk behoefte aan eenheid en positieve geluiden aan de vooravond van een buitengewoon cruciale verkiezingscampagne."
En dan moet het leenstelsel morgen ook nog door de Eerste Kamer. Daar heeft senator Koole grote moeite mee. Kan dat nog problemen opleveren voor minister Bussemaker?
"Als alleen Ruud Koole tegenstemt, is er niet zo veel aan de hand. Want over het leenstelsel is geen akkoord gesloten met de C3, de constructieve oppositie van D66, CU en SGP. Er is een akkoord gesloten met D66 en GroenLinks, en die combinatie geeft iets meer lucht, want die heeft twee zetels extra in de Eerste Kamer. Ingewijden verwachten dat het wetsvoorstel zonder problemen wordt aangenomen, maar dat hebben we eerder gehoord."
CDA-leider Buma heeft frontaal de aanval geopend op de coalitie. Heeft hij daar munitie voor?
"Buma heeft gezegd dat het experiment van Rutte en Samsom is mislukt. Ze hebben geen enkel antwoord op de problemen van Nederland. Dat wil hij neerzetten voor de verkiezingscampagne voor de Provinciale Staten. Samsom zei nou juist dat deze coalitie juist het lef heeft gehad om het land te veranderen. Zo zie je: de tegenstellingen worden aangescherpt en uitvergroot en dat noemen we campagnetijd."