Boone Isaacs maakte de Oscarnominaties donderdag zelf bekend
NOS Nieuws

Oscar-baas deelt kritiek op gebrek aan diversiteit

Er is inderdaad een gebrek aan diversiteit bij de Oscars, vindt Cheryl Boone Isaacs. Als hoofd van de Academy of Motion Picture Arts, die de filmprijs uitreikt, deelt zij de kritiek die er de afgelopen week was op de nominaties.

In de vier acteurscategorieën werden dit jaar alleen blanke acteurs genomineerd en er zijn alleen mannen voorgedragen voor de prijzen voor script en regie. Bij Beste Regie heeft de Mexicaan Alejandro Iñárritu de donkerste huidkleur.

Er klinkt vooral veel kritiek dat het drama Selma, over de burgerrechtenstrijd van Martin Luther King, er bekaaid van afkwam. De film werd genomineerd voor Beste Film, maar de verwachting dat ook regisseur Ava DuVernay en hoofdrolspeler David Oyelowo kans zouden maken op een Oscar kwam niet uit.

Meer diversiteit

"Persoonlijk zou ik graag meer diversiteit zien in alle categorieën", zegt Boone Isaacs, zelf een zwarte vrouw, in een reactie. "Ik kijk ernaar uit dat dat in de toekomst gebeurt."

Er is al jarenlang kritiek dat er te weinig diversiteit is bij de Academy Awards. In de 87 jaar dat de prijzen worden uitgereikt, ging die voor Beste Acteur slechts vier keer naar een zwarte man en maar één keer naar een zwarte vrouw.

Nog nooit won een zwarte regisseur een prijs en slechts één vrouw viel die eer te beurt, Kathryn Bigelow voor The Hurt Locker.

Stappen gezet

Vorig jaar leek het de goede kant op te gaan toen 12 Years a slave het goed deed met drie prijzen voor Beste Film, Beste Script en Beste Bijrol (Lupita Nyong'o). Maar met de nieuwe selectie is de kritiek weer terug.

Boone Isaacs wijst erop dat al grote stappen zijn gezet. Zo houdt men tegenwoordig rekening met geslacht en afkomst bij het aanwijzen van nieuwe Academy-leden, die mogen bepalen wie een Oscar wint.

"De afgelopen twee jaar hebben we meer stappen dan ooit gezet om diverser te worden", zegt Boone Isaacs. "We hopen dat de filmindustrie ook diverser zal worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl