Heerenveen speler Joey van den Berg (l) met ADO Den Haag speler Timothy Derijck, tijdens de competitiewedstrijd in december
NOS Voetbal

Het spook dat matchfixing heet

Het hadden twee nietszeggende oefenpotjes moeten worden. Maar ADO Den Haag en sc Heerenveen zijn ineens onderwerp van onderzoek geworden na vriendschappelijke wedstrijden in Spanje.

Het spook dat matchfixing heet, waart al veel langer door de wereld van het voetbal. Begon het aanvankelijk met berichten over schimmige goksyndicaten in Azië en Oost-Europa, anno 2015 is het een erkend probleem dat op de agenda van voetbalbonden en justitie staat.

Malafide

Malafide gokkers hebben er belang bij om wedstrijden te beïnvloeden. Vooral in Azië zijn er syndicaten waarbij miljarden omgaan. Wáár op gegokt wordt maakt niets uit, áls er maar gegokt wordt. Het blijft niet beperkt tot uitslagen alleen: gele kaarten, penalty’s, hoekschoppen, overtredingen, overal kan geld op worden ingezet.

Hoe werkt dat in de praktijk? Laten we het duel van ADO Den Haag tegen de Albanezen van Skenderbeu Korce als voorbeeld nemen. Er zou in de tweede helft ineens fors geld zijn gezet op doelpunten van ADO. Die vielen ook.

Het is niet ondenkbaar dat een syndicaat, waar ook ter wereld, Albanese spelers heeft omgekocht. Stel dat de keeper een fors bedrag krijgt om een stapje opzij te doen? Wie taalt ernaar? Het is toch maar een oefenpotje.

Bedreiging

Dat is precies de reden waarom dit soort wedstrijden een walhalla is voor illegale gokbedrijven. De organisatie is losjes, veel is last-minute mogelijk. Zoals de aanstelling van scheidsrechters bijvoorbeeld. Curieuze arbitrale beslissingen zoals de vier penalty’s bij Heerenveen - Standard Luik zijn echt geen uitzondering meer.

Spelers, officials, trainers, enzovoort, die ooit hebben meegewerkt aan de illegale gokwereld kunnen er niet meer uitstappen. De eerste doden na teveel loslippigheid zijn al gevallen.

Het is een kleine stap van onschuldige oefenpotjes naar grote internationale wedstrijden waar dezelfde spelers en officials ook weer ingezet worden. Daarom is het volgens insiders wachten op het eerste grote schandaal bij bijvoorbeeld een WK. Matchfixing wordt niet voor niets de grootste bedreiging van het voetbal genoemd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl