NOS Nieuws

'Handen af van onze vrijheid!'

Op verschillende plaatsen in het land stonden de mensen stil bij de aanslag in Parijs gisteren. Op de Dam in Amsterdam stonden er 17 tot 18.000 mensen, schat de politie. Onder de aanwezigen waren staatssecretaris Teeven, PvdA-leider Samsom, Kamerlid Marcouch en oud-politicus Frits Bolkestein. Ook waren er veel journalisten.

Premier Rutte hield een toespraak. "Wij laten ons onze vrijheid niet afpakken", zei hij. "Handen af van onze vrijheid."

"Niet gemakkelijk"

Rutte zei verder dat vrijheid niet altijd even gemakkelijk is. "Want vrijheid is er niet alleen voor de aangename mening, de complimenten en de brave commentaren." Volgens hem is vrijheid er ook voor bijtende spot. "Dat is het wezen van de democratie en tegelijkertijd de kern van echte vrijheid."

Burgemeester Van der Laan zei tegen de menigte dat de terroristen gisteren niets hebben bereikt. "Behalve dat er binnen één dag massaal en gezamenlijk tegen hun aanslag wordt gedemonstreerd."

Je m'appelle Charlie.

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam

Vele aanwezigen droegen een pamflet met de tekst "Je suis Charlie" (ik ben Charlie) of hielden een pen omhoog. Sommigen hadden cartoons uit het satirische magazine Charlie Hebdo bij zich. Rond 19.15 uur werd een minuut stilte gehouden.

Arrestatie

Tijdens de demonstratie is een man aangehouden, omdat hij de stilte verstoorde. Volgens AT5 begon de man hardop te zingen.

Rond 18.00 begon bij het Franse consulaat een mars die eindigde op de Dam. Mensen legden bij het consulaat in de Vijzelstraat bloemen neer.

Burgemeester Aboutaleb

Ook waren er bijeenkomsten in Rotterdam, Utrecht en tientallen andere gemeentes. In Rotterdam sprak burgemeester Aboutaleb de drieduizend aanwezigen toe. "Ik ben Ahmed Aboutaleb, normaliter burgemeester van Rotterdam, maar vandaag ben ik Parijzenaar en Charlie", zei hij in het Frans. Ook werd er een minuut stilte gehouden.

Burgemeester Van Aartsen van Den Haag noemde, tijdens een toespraak in zijn stad, de aanslag van gisteren barbaars. "Een aanslag tegen alles waar onze samenleving voor staat", zei hij. Bij het monument voor persvrijheid bij Nieuwspoort in Den Haag werden bloemen neergelegd door de burgemeester.

In Utrecht waren zo’n twee- tot drieduizend mensen. Op het podium verscheen de Franse honorair-consul, die in Utrecht woont, om alle aanwezigen te bedanken. De organisatie van de demonstratie riep moslims in het publiek op om op het podium te komen. Enkelen gaven daar gehoor aan. Minister Schippers van Volksgezondheid was ook aanwezig bij de bijeenkomst.

Van Aartsen: de aanslag was barbaars

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl