Zeker twaalf doden na de aanslag op de redactie van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo. Onder wie hoofdredacteur Charb en drie van Charlie Hebdo's cartoonisten. Andere cartoonisten reageren geschokt op de aanslag, maar zijn strijdbaar.
Ik ben nog niet bekomen van de schok.
"Mijn eerste reactie was emotioneel, ik ben nog niet bekomen van de schok", zegt cartoonist Tjeerd Royaards van de website CartoonMovement.com. Op die site worden satirische cartoons vanuit de hele wereld verzameld. "Of ik ga oppassen met wat ik maak? Ik word hier juist fel en strijdbaar van."
Na de schok komt het logische denken, zegt Royaards. "Ik weet niet of dit een extra drempel opwerpt om tekeningen over extremisme te maken. Maar dit is zo heftig dat je het misschien wel meeneemt in je overwegingen."
'We laten ons niet in een hoekje drukken'
Inmiddels hebben cartoonisten hun eerste tekeningen over de aanslag al af. En dat worden er alleen maar meer, verwacht Royaards. "We laten ons niet in een hoekje drukken, we laten ons niet vertellen dat we een onderwerp niet mogen behandelen. Anders is satire dood."
Tjeerd Royaards lag vorig jaar zelf onder vuur, nadat hij de executies door IS in een cartoon linkte aan religie. Die cartoon werd door kaartenmaker Boomerang verspreid, maar werd niet overal even goed ontvangen. Bioscoopketen Pathé, cafés en wat kleinere bioscopen haalden de ansichtkaart uit hun rekken.
Vandaag zochten we hem opnieuw op:
'Vrijheid moet bewaard worden'
EenVandaag sprak met de Nederlandse cartoonist Joep Bertrams. Kort nadat de aanslag op Charlie Hebdo was gepleegd, tweette hij deze cartoon:
"Het oprekken van de vrijheid van meningsuiting is er, hoeft niet te worden opgerekt, maar moet goed bewaard worden. De vrijheid moet er volledig zijn, zeker in onze beroepsgroep", zei hij tegen EenVandaag. Bertrams tekent onder meer voor Het Parool en De Groene Amsterdammer.