'Charb' koos voor vrijheid van meningsuiting
Bij de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo in Parijs is ook hoofdredacteur Stéphane Charbonnier (47) vermoord. In een interview met de Volkskrant in 2012 zei hij dat hij meer kans had op een fietsongeluk dan dat hij een islamitische moordenaar tegen het lijf liep.
De in 1967 in Conflans-Sainte-Honorine geboren Charbonnier was onder de naam Charb een van de prominentste tekenaars van Charlie Hebdo. In 1992 ging hij samen met onder anderen de tekenaar Cabu aan de slag bij Charlie Hebdo. Cabu is ook een van de slachtoffers.
Charbonnier stond voor absolute vrijheid van meningsuiting. Als je toegeeft aan de bedreigingen, dan heeft de extremistische minderheid gewonnen, vond hij. De enige grenzen van de meningsuiting zijn die van de Franse wet, zei hij in verschillende vraaggesprekken.
Sinds een aanslag op de redactie in 2012 na de publicatie van een aantal spotprenten over de profeet Mohammed had Charb permanent bewaking.
In een interview met NOS-correspondent Ron Linker na die publicatie noemde hij de gewelddadige reactie van bepaalde groepen in de wereld "meer dan absurd". Dat leidde volgens hem alleen maar tot doden en gewonden.
Volgens hem plaatste Charlie Hebdo de tekeningen om de lezers te laten lachen. "En als onze tekeningen ook aanzetten tot nadenken is dat goed."
Ook in een interview met NRC Handelsblad in 2012 verdedigde Charbonnier de publicatie van spotprenten over de profeet Mohammed. "Aan een spotprent of een film is nog nooit iemand doodgegaan", zei hij toen. Mensen die zich geschoffeerd voelden door publicaties in Charlie Hebdo raadde hij aan naar de rechter te stappen.
Charbonnier voelde zich in 2012 niet gesteund door de regering. "Iedereen is bang om die paar honderd fanatici die namens de islam zeggen te spreken tegen de haren in te strijken. Ik begrijp dat niet", zei hij tegen de NRC.