Wat is Charlie Hebdo?
Het satirische weekblad Charlie Hebdo, dat vanochtend doelwit was van een aanslag, zoekt vaak welbewust de controverse. Zo kwam het blad in 2006 onder vuur te liggen omdat het de omstreden Mohammed-cartoons opnieuw publiceerde, toen daarover al rellen waren ontstaan in islamitische landen. De laatste tweet die het Charlie Hebdo publiceerde is een cartoon van IS-leider al-Baghdadi.
En in november 2011 werd op het kantoor van de redactie in Parijs een aanslag gepleegd met een Molotov-cocktail vanwege de editie Charia Hebdo, dat door de redactie werd aangeprezen met de profeet Mohammed als 'gastredacteur'.
Toespelingen
Niek Pas van de Universiteit van Amsterdam is een kenner van het Franse medialandschap. Hij noemt het niet opmerkelijk dat juist Charlie Hebdo doelwit is van een aanslag, "Een aantal jaar geleden is er ook al een aanslag gepleegd. Charlie Hebdo was zich bewust van dit soort dreigingen."
Zo maakte de redactie in cartoons en teksten ook toespelingen op een eventuele aanslag, volgens Pas. "Daar zeiden ze over dat het tot zover goed ging en dat er nog geen aanslagen zijn geweest, maar dat je nooit weet wat je kan verwachten."
Charlie Hebdo is de opvolger van het roemruchte weekblad Hara-Kiri dat in het Frankrijk van de jaren 60 vaak schandalen veroorzaakte en daarom verschillende keren werd verboden. Het blad, waarin geen foto's verschijnen maar alleen tekeningen en tekst, is eigendom van de redactie. Die heeft altijd principieel geweigerd advertenties op te nemen, waardoor Charlie Hebdo onafhankelijk is, maar het financieel volledig moet hebben van abonnementen en de losse verkoop. De oplage is ongeveer 70.000.
Het weekblad heeft een grote schare medewerkers, onder wie de meest gerenommeerde cartoonisten van Frankrijk. De Nederlander Willem Holtrop, alias Willem, die woont en werkt in Frankrijk, is een van hen. Ook de Belg Kamagurka tekent voor het blad. Het geldt in de Franstalige stripwereld als een eer om met werk in het magazine te staan.
Hard en kritisch
De prenten en strips in Charlie Hebdo zijn vaak hard, cynisch en zeer kritisch tegenover autoriteiten en instituten. De redactie is links. Het kapitalisme moet het vaak ontgelden, maar de laatste jaren heeft Charlie Hebdo ook vaak aanvallen ondernomen op de radicale islam.