'Als ze me nu nog schorsen, stap ik naar de rechter'
Vrijdag is het zover. Dan begint Michael Boogerd als ploegleider aan zijn tweede wielerleven. De 42-jarige oud-coureur krijgt bij het nieuwe Team Roompot zeven renners onder zijn hoede. Veelal jonge talenten, maar ook routiniers als Johnny Hoogerland. "Ik kan niet wachten om echt met ze aan de slag te gaan."
Maar zijn toekomst wordt mogelijk achterhaald door zijn verleden. De dopingzaak van Boogerd is nog altijd niet afgehandeld. In tegenstelling tot berichten eerder deze maand ligt zijn dossier niet bij de UCI, maar bij de wielerbond in België. Boogerd is er wel klaar mee. "Ik word van het kastje naar de muur gestuurd. En dat al anderhalf jaar lang. Als ze me nu nog schorsen, stap ik naar de rechter."
Vijf meiertjes voor een licentie
23 december 2014. Terwijl hij drukdoende is om vlak voor de Kerst nog de nodige dingen te regelen voor 'zijn' renners, valt er een brief op de deurmat. De Belgische wielerbond. "Uw aanvraag voor een licentie als ploegleider is in goede orde ontvangen", leest Boogerd voor. "Dat is goed nieuws. Ik had er ook al voor betaald. Vijf meiertjes."
Dat het slechts een automatisch gegenereerd antwoord betreft en nog geen besluit over zijn licentie, weet Boogerd dan nog niet. Hij is enthousiast over zijn nieuwe project Roompot, dat hij in augustus 2014 samen met Jean-Paul van Poppel, Michael Zijlaard en Erik Breukink lanceerde. "Talentvolle jongens die nu nergens een kans krijgen, kunnen bij ons doorgroeien naar wellicht WorldTour-niveau."
Het voormalige boegbeeld van de Nederlandse wielersport wil zich na anderhalf jaar rompslomp eindelijk op iets anders richten. Even niet meer nadenken over een eventuele schorsing. "Ik bel geregeld met de renners. Wil weten wat ze doen, wat ze voelen. Ik heb dit nog nooit gedaan, het is één groot leerproces, maar het is hartstikke leuk om te doen."
Volgens mij is het heel simpel. Er is een reglement en dat heb ik overtreden.
Een maand eerder reageerde hij nog gebeten op een bericht in de media. Dat zijn dopingzaak niet langer in België, maar weer bij het UCI zou liggen. "Ik snap er geen hol meer van", gooide hij via Twitter de wereld in. Boogerd is het dan eigenlijk al zat. Spuugzat. Anderhalf jaar na zijn bekentenis, weet nog altijd geen enkele instantie wat er met zijn dossier moet gebeuren. "Terwijl het volgens mij heel simpel is. Er is een reglement en dat heb ik overtreden. En dat heb ik zelf eerlijk toegegeven."
Epo, cortisonen, bloedtransfusies - hij nam het of onderging het. Maar na zijn biecht op 6 maart 2013 was het eindeloos wachten op zijn vonnis. "Ik heb er zelf alles aan gedaan om mijn straf te krijgen. Ben er nota bene achteraan gegaan. Maar als zij pas in actie schieten op het moment dat ik ploegleider wil worden, nou... Voor een burgerrechter houdt dit niet lang stand."
Hij heeft zelf de UCI benaderd. Heeft zijn medewerking verleend aan de commissie Sorgdrager en ook aan het CIRC (Cycling Independent Reform Commission). "Ze willen allemaal dat ik namen ga noemen, maar dat is het enige dat ik nou niet ga doen." Inmiddels nemen zijn kosten alsmaar toe. "Ik ben heel veel geld kwijt aan advocaten. Ik had dat geld ook heel graag aan de dopingautoriteiten gegeven, hadden zij er iets nuttigs mee kunnen doen. In plaats van Michael Boogerd het leven zuur te maken."
Ze zouden me acht jaar tot levenslang schorsen.
Zijn dossier kwam op verschillende planken te liggen. Aanvankelijk leek de Nederlandse Dopingautoriteit de bevoegde instantie om een straf uit te spreken. "Ik moest namen van anderen noemen, anders zouden ze me acht jaar tot levenslang schorsen", herinnert Boogerd zich het dreigement van begin 2013.
De winnaar van onder meer de Amstel Gold Race (2001) en twee Tour-etappes (1996, 2002) reed de laatste drie jaren van zijn carrière - het gedeelte waarvoor hij nog geschorst kan worden gezien de verjaringstermijn - op een Belgische licentie.
En daar, in België, stokt de zaak. Het duurde een jaar voordat er door de Belgische instantie überhaupt naar het dossier van Boogerd werd gekeken. "Vervolgens heb ik in oktober 2014 een gesprek met ze gehad. Op 4 december hadden we opnieuw een afspraak, maar die werd afgezegd", weet Boogerd.
'België wacht op informatie'
Navraag bij de aanklager van de Belgische wielerbond, Jaak Fransen, leert dat de zaak daar nog altijd in behandeling is. "Die afspraak op 4 december kon niet doorgaan. Ik beschik nog niet over de gegevens om een tweede gesprek te voeren. We wachten nog op informatie van derden." Fransen bevestigt overigens de licentieaanvraag van Boogerd om ploegleider te worden. Er is nog geen besluit over genomen.
En dus krijgt de zaak in 2015 een vervolg. Boogerd fronst zijn wenkbrauwen, maar haalt er met hetzelfde gemak zijn schouders voor op. "Laat ze maar contact opnemen met mijn advocaat." Het zal hem er niet van weerhouden om vrijdag in Ahoy, voor zevenduizend toeschouwers, zijn renners te presenteren.