De dag waarop de Schilderswijk zwart vlagde
Robert Bas
Justitieredacteur
Robert Bas
Justitieredacteur
Van 20 tot en met 31 december blikken verslaggevers en correspondenten van de NOS terug op het nieuwsjaar 2014. Justitie-verslaggever Robert Bas gaat terug naar 24 juli, toen hij aanwezig was bij een anti-Israëldemonstratie in de Haagse Schilderswijk.
Het is zomer en er komen steeds meer berichten over gruweldaden in Syrië en Irak door IS. Tegelijkertijd vertrekken nog steeds jonge moslims uit Nederland naar het strijdgebied. Veel van hen komen uit de omgeving van Den Haag, waar een salafistisch netwerk actief lijkt te zijn. Het is een groep die politie en justitie al maanden in het vizier hebben.
Het is ook de tijd van anti-Israëldemonstraties. De oorlog in de Gazastrook is in volle gang. Op internet wordt aangekondigd dat er op 24 juli op de Hoefkade in Den Haag opnieuw een demonstratie is, en wel van de salafistische groep waarvan al verschillende leden jihadstrijder zijn geworden.
Ik besluit erheen te gaan, met een kleine camera om niet te veel aandacht te trekken. Het is een mooie kans om de groep in beeld te brengen, wetende dat een aantal van hen al verdachte is in een lopend strafrechtelijk onderzoek.
Ik houd er rekening mee dat de demonstratie wel eens tot problemen kan leiden. Immers, er was al veel ophef over antisemitische leuzen en spandoeken van demonstraties van andere, meer gematigde groepen, tegen Israël.
Selfies
Op de Hoefkade bij de Schilderswijk tref ik die donderdagavond een groep van zo’n honderd veelal jonge moslims aan. Veertig, vijftig hebben zwarte vlaggen met daarop in Arabische tekens de geloofsbelijdenis in de hand. Het is niet de ISIS-vlag, maar wel een vlag die in die kringen ook wordt gebruikt. Ik herken een paar deelnemers.
Abou Moussa voert het woord. Nog opvallender dan de demonstranten vind ik de grote groep omstanders. Ze lijken met de demonstratie in te stemmen.
De politie is maar met een paar man ter plaatse. Dat verbaast me. Er staat wel een videowagen pal naast de demonstratie. En er zijn enkele wijkagenten. Ze lijken de demonstranten goed te kennen. Ze luisteren niet aandachtig naar de redevoeringen maar maken grapjes met de demonstranten. Samen worden ook selfies gemaakt.
GeenStijl
Veel leuzen die worden gescandeerd zijn in het Arabisch. Ik hoor wel een aantal keer het woord 'yehudis', dat 'Joden' betekent. Ik vraag aan een omstander wat er wordt geroepen. "Dood aan de Joden", zegt hij. Ik vraag aan een van de agenten of ze weet wat er wordt geroepen. Ze antwoordt niet.
Dan ontstaat er onrust. Een medewerkster van website GeenStijl wordt herkend en belaagd. Ze wordt uitgescholden, maar de aanwezige agenten grijpen niet in. De politie voert haar af in een politieauto.
Plotseling worden de vlaggen opgerold en is de demonstratie weer voorbij. Enkele aanwezigen brengen nog even provocerend de Hitlergroet, onder het oog van de videowagen. Ik ga weg en voel aan dat dit wel tot discussie zal gaan leiden. Met name over de houding van de politie.
Gelukkig hebben we beeld. Door de kleine camera kon ik er dicht op staan. Kort daarna verschijnt het eerste bericht op de website van de NOS. En inderdaad, de discussie barst los. Vooral over burgemeester Van Aartsen die wordt verweten dat hij niet heeft ingegrepen.
Zijn woordvoerder probeert nog te spinnen dat er niets strafbaars is gebeurd, maar vergeefs. De beelden van de demonstranten met zwarte vlaggen duiken overal op. En deze beelden liegen niet.
Bekijk hier ook alle andere overzichten en verhalen van 2014.