Sapkuurtjes en veel fruit

Sapvasten, darmspoelen en detoxen: heeft het zin?

Een weekje sapvasten, aan de detoxthee of een darmspoeling. Net als diëten en sporten is 'detoxen' of je lichaam ontgiften populair als goed voornemen.

Er is een complete detox-industrie, maar hoe zinvol zijn al die kuuroorden, sapjes en voedingssupplementen? Wij vroegen het een hoogleraar, een coach en een verkoper.

Sander Kersten, Jacqueline van Lieshout en Joyce Heijst

De coach

Detox-coach Jacqueline gelooft niet in pillen, die komen er bij haar niet in. Maar voedingssupplementen zijn volgens haar iets heel anders. "Ik zou met een grote boog om die detox-pillen heen lopen. Het is een hype, daar wordt gewoon heel veel geld mee verdiend. Dat zie je met superfoods ook, dat gaat echt nergens meer over.”

Wat is detoxen dan wel, volgens Jacqueline:

Jacqueline maakt een detoxshake

De hoogleraar

Dat zie je onze wetenschapper, hoogleraar Sander, niet zo snel nadoen in de keuken: "Prima als mensen zich fit en herboren voelen na weekje kuren", zegt Sander. "En dat moeten ze ook zeker doen als ze zich er goed bij voelen, maar het heeft dus niks met ontgiften te maken."

Hij is dus wat sceptischer: “Ik krijg ook wel eens zo’n folder in de bus, met van die producten. Daar moet ik altijd een beetje om lachen en dan denk ik, wie bedenkt zoiets."

Het effect van detoxen zit volgens hem vooral tussen de oren: "Mensen kunnen denken dat ze zich daardoor beter voelen, en in dat opzicht is het een ondersteuning. Maar voor de rest is nooit aangetoond dat die pillen een gunstige werking hebben. Claimen dat het voor allerlei dingen goed is, zou eigenlijk niet zo moeten kunnen.”

Ik krijg ook wel eens zo’n folder in de bus. Daar moet ik altijd een beetje om lachen.

Sander Kersten

De winkelier

Bij Health Quest in Amsterdam staat het vol met pillen en poedertjes Van chlorella om je darmen te reinigen tot mariadistel om toxine uit je lever te halen. Noem het voedingssupplementen, maar geen detox-pillen, want daar gelooft eigenares Joyce niet in. Het is niet zo simpel dat je een pil neemt en ontgift bent. ‘’Het ruimt eigenlijk op en het herstelt ook.’’

Het ruimt eigenlijk op en het herstelt ook.

Joyce Heijst
Voedingssuplementen

Sap

Naast de pillen en poeders zijn er dus ook allerlei sapkuren, maar het is niet zo dat je daar als leek zomaar mee kan beginnen, zegt detox-coach Jaqueline: ‘’Ik denk dat het geen goed idee is om dat thuis op je eigen houtje te doen". En dan ook nog klysma's bij jezelf doen, vindt ze geen goed idee.

"Er gebeurt gewoon wel veel als je alleen maar op sap leeft. Zeker als je net uit een leven komt vol rotzooi, dan kan dat wel eens heel heftig zijn, met veel hoofdpijn en drama. Dan slaat het eigenlijk nergens op. Het is wel fijn als je daar goed in begeleid wordt."

Dan kopen ze ook nog klysma's en dan gaan ze dat bij zichzelf doen.

Jacqueline van Lieshout

Net als in de pillen, ziet Sander ook niet veel in het sapvasten. "Ik wil niet te negatief zijn, want het kan geen kwaad om een weekje sappen te drinken en het is ook goed als je een paar kilo afvalt. Maar het idee dat je dus allerlei giftige stoffen in de lever of elders in het lichaam door een bepaald sapje zou kunnen kwijtraken, dat is op niets gebaseerd. Dat is onzin.’’

Voedingspatroon

Jacqueline snapt de scepsis van ‘de wetenschap’ over het detoxen, maar denkt dat die de term detoxen anders interpreteert. "Wat mij betreft gaat het over het verbeteren van je voedingspatroon. Iedereen denkt bij detox: 'dan moet ik dus heel eng met stengels bleekselderij en pakken radijs op de bank zitten, doodongelukkig'. Maar daar heb ik helemaal niks mee. Ik vind sappen wel erg leuk, een mooi onderdeel.”

Zijn onze deskundigen het dan nergens over eens? Jawel, gezonde voeding. Veel groente en fruit, in vaste vorm of als shake. En een paar kilo verliezen kan vaak ook geen kwaad.

Detox kan best heftig zijn

Deel artikel: