België neemt afscheid van koningin Fabiola
De Belgische koningin Fabiola wordt vandaag begraven. Ze overleed op 5 december op 86-jarige leeftijd. De in Spanje geboren koningin was de weduwe van koning Boudewijn, die al in 1993 overleed.
Rond half tien vertrok de rouwstoet met de koninklijke familie van het koninklijk paleis in Brussel naar de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal, verderop in de hoofstad. Een koninklijke escorte te paard begeleidde de kist met koningin Fabiola.
Fabiola is weer thuis
De uitvaartdienst in de kathedraal begon rond tien uur. Hoogwaardigheidsbekleders van over de hele wereld waren daarbij aanwezig, onder wie prinses Beatrix. Ook de Spaanse koninklijke familie en Spaanse familieleden van Fabiola waren erbij. Kardinaal Danneels leidde de dienst. "Fabiola is nu weer thuis, bij God en bij haar echtgenoot'', zei hij.
Ook onder meer prinses Elisabeth (13) en prins Gabriël (11), kinderen van koning Filip en en koningin Mathilde, namen het woord. Volgens kroonprinses Elisabeth zochten "oom Boudewijn en tante Fabiola" naar vrede, door iedereen ter wereld te ontmoeten.
De kist van Fabiola stond op de grond. De koningin wilde niet dat die op een troon zou rusten, "omwille van gevoelens van nederigheid". Ook had ze zelf verschillende teksten en muziekstukken uitgekozen voor de uitvaart.
De plechtigheid was eenvoudig en sober, met veel bijbelteksten en klassieke muziek. Even werd ook tijd gemaakt voor een vrolijk moment, met Spaanse muziek en castagnetten. Net als bij de begrafenis van koning Boudewijn zong de Vlaamse zanger Will Tura het nummer 'Hoop doet leven'.
Weinig belangstelling
De belangstelling voor de uitvaart is niet te vergelijken met die van koning Boudewijn, meldt het Belgische Nieuwsblad. Het vertrek van de rouwstoet trok vanochtend ongeveer vijftig belangstellenden. Ook langs de route naar de kathedraal was de belangstelling niet groot. Ongeveer vijfhonderd mensen verwelkomden de lijkkist bij de kathedraal.
Crypte
Na de uitvaartplechtigheid in de kathedraal werd het lichaam van Fabiola overgebracht naar de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Laken. Daar wordt rond 12.30 uur nog een mis opgedragen. Daarna wordt Fabiola bijgezet in de koninklijke crypte van de kerk. Daar ligt ook haar man. Omstreeks 13.00 uur trekt de koninklijke familie zich terug in het kasteel van Laken.
De afgelopen dagen kon iedereen de koningin nog de laatste eer bewijzen. Fabiola lag opgebaard in het koninklijk paleis aan het Warandepark in Brussel. Vierduizend mensen zijn woensdag en donderdag langs de baar gelopen, meldt de VRT. Ze spraken veelvuldig over Fabiola als "een grote mevrouw".