Straks 10 miljoen doden door resistente bacteriën
Vanaf 2050 dreigen wereldwijd jaarlijks tien miljoen mensen te overlijden aan de gevolgen van infecties die worden veroorzaakt door bacteriën die resistent zijn tegen medicijnen. Dat meldt de BBC op basis van Brits onderzoek. Het zijn meer doden dan er dit jaar vallen als gevolg van kanker.
Infecties door resistente bacteriën eisen nu elk jaar zo'n 700.000 levens, waarvan 50.000 in Europa en de VS. Malaria, tbc en infecties door de E. coli-bacterie vormen de grootste bedreigingen.
De Britse regering gaf deze zomer opdracht voor het onderzoek.
Kosten
Volgens de Britse econoom en onderzoeksleider Jim O'Neill is medicijnresistentie niet alleen een medisch probleem, maar ook een sociale en economische ramp. Hij wijst op gevolgen als een krimpende bevolking, ongezondere mensen en een teruggang in de economische productie met 2 tot 3 procent.
Vooral opkomende economieën als Brazilië, Rusland, India, Mexico en Nigeria zouden hard worden getroffen door de gevolgen van onbehandelbare ontstekingsziekten.
Oplossing
De onderzoekers zeggen dat het rampscenario voorkomen kan worden als er voorrang wordt gegeven aan de ontwikkeling van nieuwe medicijnen, vaccins en alternatieve behandelwijzen, zoals de toediening van antilichamen.
Niets doen is uiteindelijk veel duurder dan veel geld steken in medisch onderzoek, zeggen de onderzoekers.
De totale kosten bij een sterfte van 10 miljoen mensen in 2050 belopen naar schatting 80.000 miljard euro.