Kamer wil af van lijstverbindingen
De Tweede Kamer wil af van lijstverbindingen. Via zulke combinaties kunnen partijen extra restzetels krijgen. Kern van het systeem is dat stemmen op een partij terecht kunnen komen bij een partij waarmee een lijstverbinding is gesloten.
Een meerderheid van de Kamer steunde een motie van VVD, D66 en SP waarin het kabinet om een wet wordt gevraagd die lijstverbindingen bij Tweede Kamerverkiezingen onmogelijk maakt. Volgens de indieners was het oorspronkelijke doel van de lijstverbindingen om politieke partijen te bundelen. Maar die bedoeling is uit het zicht verdwenen en het hoofddoel is nu extra zetelwinst, zeggen de partijen.
Daadwerkelijk
De meerderheid van de Kamer vindt dat uitgebrachte stemmen in beginsel terecht moeten komen bij de partij die de stemmen daadwerkelijk heeft gekregen. Behalve VVD, SP en D66 stemden ook PVV, Partij voor de Dieren, 50Plus, Bontes/Van Klaveren en Van Vliet voor de motie.
Minister Plasterk zei eerder dat hij niet van plan is het systeem op de schop te nemen. Hij benadrukte dat kiezers van tevoren weten dat er een lijstverbinding is. Hij denkt dat mensen hun stem liever terecht zien komen bij een "verbonden" partij dan ergens anders.
Bij de verkiezingen van 2012 waren er lijstverbindingen van PvdA, SP en GroenLinks en van ChristenUnie en SGP.