Met een chip in je hand je kop koffie afrekenen of inchecken op 't station: het klinkt als toekomstmuziek, maar het kan al echt. Wereldwijd hebben zo'n 2000 mensen al zo'n ding laten implanteren. En ook steeds meer Nederlanders lopen rond met een onderhuidse chip.
Tom van Oudenaarden, eigenaar van een piercingshop, is – voor zover hij weet – de enige in Nederland die de chips implanteert. Hij heeft er dit jaar bij zo'n vijftig Nederlanders eentje gezet. En volgens hem wordt de belangstelling alleen maar groter. Wel zijn het vooral de technerds die er eentje laten 'zetten'.
Hoe implanteer je een chip?
Hieronder zie je hoe Tom een RFID-chip zet bij onze stagiair Erik. Katten en honden krijgen ook vaak zo'n chip, zodat ze de gegevens van hun baasje altijd bij zich dragen.
Let op: de beelden kunnen als schokkend worden ervaren.
Spaarrekening
In de handen van Martijn Wismeijer zitten sinds een aantal weken twee chips. Na de installatie had hij een paar dagen pijn, maar dat ging al snel over. "Je voelt ze nog wel, maar je vergeet al snel dat ze er zitten."
Martijn gebruikt de ene chip als spaarrekening voor bitcoins. Volgens hem is het de veiligste manier om zijn geld bij zich te houden: "Het is gemakkelijk en ik heb ze altijd bij me." Op de chip in zijn andere hand bewaart hij wachtwoorden voor zo'n 900 websites. "Veel mensen gebruiken overal hetzelfde wachtwoord", zegt Martijn. "Ik vind dat een heel slechte gewoonte."
In Martijns linkerhand zitten dus zijn bitcoins. Die kan hij overmaken naar zijn telefoon, en zo kan 'ie betalen. Bekijk hier hoe dat werkt:
Martijn kan nog veel meer met de chips. Hij heeft zijn telefoon zo ingesteld dat hij zijn wekker alleen kan uitzetten als hij met zijn hand langs zijn telefoon gaat. Zo weet hij zeker dat hij elke morgen op tijd wakker wordt. Als hij naar een grote conferentie gaat, zet hij zijn visitekaart op zijn chip.
Mensen hoeven alleen mijn hand te scannen, dan hebben ze al mijn contactgegevens.
En binnenkort opent hij zijn autodeur door met zijn hand langs het raam te strijken.
'Makkelijk te hacken'
Maar is zo'n hand vol informatie wel veilig? Volgens VU-onderzoeker Melanie Rieback niet. "De chips zijn makkelijk te hacken", zegt ze. Je kunt ze wel versleutelen, maar dat is volgens haar lastig. "De chip is goedkoop en heeft niet veel stroom, daardoor ondersteunt het geen sterke cryptografie."
Martijn is niet zo bang voor dieven; hij heeft zijn chip namelijk met een speciale, eigen encryptie versleuteld. "Ik nodig mensen uit om mijn hand te scannen. Als ze toch veel bitcoins eraf kunnen halen, mogen ze die houden. Maar ik weet absoluut zeker dat mijn bitcoins veilig zijn."
Amal Graafstra is de bedenker van de onderhuidse chip. Hij legt in onderstaande video uit hoe hij op het idee is gekomen: