Belastingdienst ontziet 40.000 alleenstaande ouders
De Belastingdienst ontziet vanaf 1 januari alleenstaande ouders met een laag inkomen, van wie het kindgebonden budget zou worden ingehouden. Dat maakte de Nationale ombudsman bekend in Reporter Radio. Omdat de gezinnen van zeer weinig geld moeten rondkomen, laat de fiscus het kindgebonden budget van 40.000 gezinnen ongemoeid.
Dat betekent dat de arme gezinnen het budget mogen houden. De ombudsman heeft daarover afspraken gemaakt met de Belastingdienst. Mogelijk moeten ze later wel geld terugbetalen als ze dan meer inkomen hebben.
Aan de gezinnen was eerder te veel geld gegeven voor allerlei toeslagen. Dat moest worden verrekend, maar daardoor zouden de mensen onder het bestaansminimum komen.
De Nationale ombudsman heeft erop aangedrongen om het verrekenen te stoppen. Daarmee reageerde de ombudsman op een rapport (.pdf) van de Landelijke Organisatie Sociaal Raadslieden, waaruit blijkt dat de Belastingdienst steeds vaker mensen in de problemen brengt.
Bestaansminimum
Bij het terughalen van te veel betaalde bedragen houdt de fiscus volgens het rapport geen rekening met de zogenoemde beslagvrije voet. Dat is een bedrag dat mensen minimaal moeten krijgen om op het bestaansminimum te blijven. Dat minimum is bepaald op 90 procent van de bijstand.
Volgens Reporter Radio wil een meerderheid van de Tweede Kamer dat de Belastingdienst beter rekening gaat houden met de beslagvrije voet.