NOS NieuwsAangepast

Niet alle corporaties houden zich aan nieuwe inkomensgrens

Mensen die meer dan 33.614 euro per jaar verdienen, komen vanaf 1 januari niet meer in aanmerking voor een huurhuis bij een woningcorporatie. Dat is het gevolg van regels die de Europese Commissie de corporaties heeft opgelegd. Zij moeten negentig procent van hun woningbezit beschikbaar stellen voor mensen die minder dan dat bedrag verdienen.

NOS Net inventariseerde bij de corporaties wat de toewijzingsgrens voor hun huurders betekent en of zij zich daar strikt aan gaan houden. Negentien van hen reageerden. Een overzicht van hun antwoorden.

Beter wonen Almelo

Maakt zich zorgen om de groep huurders die net boven de grens van 33.614 euro per jaar zit omdat de markt geen alternatieven voor deze mensen heeft. Mensen met een hoger inkomen zullen worden gehuisvest in een duurder segment. Dan gaat het om huren van 647 euro en hoger. Daarvan is er in Almelo voldoende aanbod. De corporatie vraagt zich wel af of die huren niet te hoog zijn voor deze klanten. Beter Wonen gaat de regeling gewoon uitvoeren vanaf 1 januari. Huurders worden vanaf december geïnformeerd.

Woningstichting Rochdale, Amsterdam

Rochdale vreest dat de middeninkomens binnen het huurdersbestand (30 procent daarvan verdient meer dan 33.614 euro) straks in de knel komen. "In de Amsterdamse regio zijn vrije sectorwoningen en koopwoningen voor deze huishoudens onbetaalbaar."

Omnia Wonen, Harderwijk

Deze corporatie vindt de inkomensgrens van 33.000 euro te laag. Toch voelt de corporatie zich gedwongen de nieuwe inkomenseis in te voeren. Anders komt de toekomstige financiering van woningen in gevaar. (De corporaties worden namelijk 'gestraft' als zij zich niet aan de regels houden en kunnen geen gebruik maken van een garantieregeling bij het lenen van geld voor nieuwbouw of herstructurering, red).

Volkshuisvesting Arnhem

De Arnhemse corporatie is geen voorstander van de regeling omdat men het liefst een brede doelgroep bedient. Binnen het huidige verdelingssysteem zonder inkomenseisen komt al negentig procent van de woningen terecht bij huishoudens met een inkomen lager dan 33.000 euro. De corporatie hanteert geen inkomensgrens en gaat dat ook vanaf 1 januari niet doen. Tenzij aan het einde van het jaar blijkt dat dat wel nodig is om de negentig procent te halen.

Centrada Lelystad

Uit onderzoek onder de mensen die nu staan ingeschreven als woningzoekende bij Centrada blijkt dat 18 procent een inkomen heeft dat boven de grens van 33.614 euro uitkomt. Waarschijnlijk staat een groot deel van deze groep uit voorzorg ingeschreven. Centrada verwacht dan ook niet dat de regeling grote gevolgen zal hebben. Wel hoopt de corporatie dat minister Donner van Volkshuisvesting zich in Brussel maximaal inspant voor de groep mensen die net teveel verdient voor een sociale huurwoning en te weinig voor een koophuis. Ingeschreven woningzoekenden worden binnenkort geïnformeerd.

Wonen Actium Assen

Vanaf 1 januari gaat Actium een inkomensgrens hanteren van 38.000 euro. Met deze grens wil de corporatie de huurders tegemoetkomen die anders "buiten de boot vallen". Woningzoekenden die door de grens van 38.000 euro niet meer in aanmerking komen voor een woning, kunnen contact opnemen met de woningbouwvereniging en hun inschrijfgeld terugkrijgen.

Woongoed Zeeuws-Vlaanderen

Deze corporatie verwacht weinig problemen omdat het niet moeilijk is aan een goedkoop huis te komen in deze regio. Het percentage woningzoekenden dat bij Woongoed Zeeuws- Vlaanderen boven de inkomensgrens uitkomt is 8,7 procent.

RWS partner in wonen Goes

Minder dan tien procent van de nieuwe contracten afgesloten in 2008, 2009 en 2010 zit boven de inkomensgrens. Dit komt omdat RWS als corporatie een relatief laag percentage van de maximaal redelijke huurprijs in rekening brengt. Veel duurdere huurwoningen heeft RWS ook niet in haar bestand. Nu is het al zo dat inkomensgrenzen worden gehanteerd waarbij bij huurprijzen tot 525,00 euro per maand een maximum-inkomen geldt.

R.K. Woningbouwvereniging Zeist

Deze corporatie is negatief over de regeling. In de regio Utrecht zijn vrijwel geen alternatieven. Zoveel vrije sector huur als koopwoningen zijn te duur voor de mensen die dreigen te worden getroffen>

Woningbedrijf Velsen

Voor Woningbedrijf Velsen zijn de gevolgen onbekend omdat de corporatie nu geen inkomeneis stelt. Informatie wordt vanaf heden verstrekt op de website van de corporatie.

Wonen Limburg

Op dit moment hanteert dez corporatie geen inkomensgrens voor wie in aanmerking wil komen voor een sociale huurwoning. Vanaf 1 januari gaat Wonen Limburg inkomens wel registreren, maar niet de regels aanpassen. Aan het eind van volgend jaar wordt dan bekeken of het nodig is om maatregelen te treffen.

Woningstichting Den Helder

Een derde deel van de woningzoekenden bij de Woningstichting heeft een inkomen boven deze grens, velen slechts net daarboven. De corporatie vreest dar er een sterke tweedeling ontstaat en zegt dat gettovorming op de loer ligt. Er wordt op dit moment alleen een inkomensgrens gesteld voor nieuwe, ruime, zogenoemde levensloopbestendige woningen. Huishoudens met een netto-inkomen tot 1900 euro krijgen daar bij toewijzing van de goedkope en betaalbare woningen voorrang.

Mitros Utrecht

Deze Utrechtse corporatie blijft huurhuizen beschikbaar stellen voor mensen met een inkomen tot 45.000 euro. Dat betekent niet dat de corporatie 'burgerlijk ongehoorzaam" gaat zijn. Voor de groep mensen tussen de 33.000 uur euro en 45.00 euro wordt naar een andere oplossing gezocht. Wat die oplossing wordt, is nog onduidelijk.

De Huismeesters Groningen

In Groningen is het inkomen van nieuwe huurders laag, zo'n 19.000 euro gemiddeld. De corporatie verwacht dan ook geen problemen te krijgen met de nieuwe inkomensgrens.

Wooncompagnie Hoorn

De corporatie vreest dat huurders niet meer door gaan stromen naar andere woonruimte en dat de huurmarkt daardoor verstopt raakt. Voor zittende huurders heeft de regeling geen gevolg. Alleen dus voor mensen die nu als woningzoekende staan ingeschreven.

De Alliantie Huizen

Alliantie gaat de regeling strikt uitvoeren. Binnen de kaders van huur (vrije sector) en beschermde koop (bijvoorbeeld constructies als Koopgarant en Startersleningen) wordt bekeken wat kan worden gedaan voor de lage middeninkomens. De corporatie hoopt dat er in de toekomst toch regionaal verschillende inkomensgrenzen mogen worden gesteld. In Amsterdam wordt op dit moment een maximaal inkomen van 37.860 euro gerekend om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning.

Woningzoekenden en huurders zijn nog niet op de hoogte gesteld van de regeling en de gevolgen. Daarvoor wil de corporatie eerst meer duidelijkheid over de mogelijkheid om regionaal te kunnen verschillen.

De Bossche woningcorporaties (BrabantWonen, Kleine Meierij en Zayaz)

Deze corporaties gaan een nieuwe inkomensgrens stellen vanaf 1 januari van 36.000 euro.

Zij hebben samen met de gemeente Den Bosch laten onderzoeken wat de regeling voor consequenties heeft. Daaruit blijkt dat vooral de groep lage middeninkomens ernstig gedupeerd wordt. Het gaat dan met name om gezinnen en tweepersoonshuishoudens van 65 jaar en ouder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl