GTAV

Grote ketens Australië doen GTA V in de ban

Succes voor een groep voormalige prostituees in Australië: twee grote winkelketens hebben Grand Theft Auto V uit de schappen gehaald. Drie vrouwen - zelf slachtoffer van geweld in de seksindustrie - vinden dat het spel aanzet tot seksueel geweld en startten een petitie om het spel uit de winkels te krijgen. Al meer dan 44.000 mensen hebben hun handtekening gezet.

"Het is een spel dat spelers ertoe aanzet vrouwen voor de lol te vermoorden", staat in de petitie. "Het doel is om vrouwen aan te randen, om ze vervolgens te mishandelen of te vermoorden om door te gaan naar het volgende niveau of om punten te scoren - en nu prijst Target het aan voor onder de kerstboom."

"Het is een spel dat spelers ertoe aanzet vrouwen voor de lol te vermoorden.

Petitie op Change.org

Op YouTube staat bijvoorbeeld een filmpje waarin wordt uitgelegd hoe je in GTA seks kan hebben met een prostituee en dan je geld terug kan krijgen door haar om te leggen.

Bezorgd

Target en Kmart hebben het spel nu uit de winkels gehaald. Target besloot daartoe vanwege "enorme ongerustheid bij klanten en de gemeenschap", zei chef Jim Cooper in een verklaring. "De afgelopen dagen hebben we met veel klanten over het spel gepraat, en er is veel bezorgdheid over de inhoud."

Hij zegt ook dat ze dergelijke spellen met dezelfde soort inhoud en een leeftijdskeuring van 18+ geschikt vinden om aan volwassenen te verkopen, maar dat ze in dit geval naar de klanten luisteren.

Kmart heeft het spel nog eens goed bekeken en toen besloten het maar niet meer te verkopen, zei een woordvoerder. "Kmart biedt z'n excuses aan omdat we er niet goed bovenop hebben gezeten."

De Facebookpagina en Twitter van Target stroomden vol na het nieuws, vooral met haatberichten van gamers.

Teleurgesteld

De directeur van Take Two, dat Grand Theft Auto uitgeeft, heeft ook gereageerd, hij is teleurgesteld: "GTA V heeft hele goeie recensies en tientallen miljoenen mensen wereldwijd spelen het spel graag. Het spel heeft volwassen thema's die sterk lijken op die van andere populaire en grensverleggende entertainmentproducten." Hier vind je z'n hele verklaring.

Een van de grootse warenhuizen in Nieuw-Zeeland deed het spel eerder al in de ban, omdat ze het niet vinden passen bij hun imago. In Amerika wordt GTA V nog gewoon verkocht bij Target; de twee landen opereren onafhankelijk van elkaar. In Nederland lijkt de game ook nog te koop, op internet kan je hem nog steeds bestellen.

Deel artikel: