'Schokkend dat er zo'n systeem is gecreëerd'
"Zeer verontrustend", reageert directeur Herman Ram van de Nederlandse Dopingautoriteit op de ARD-documentaire over de falende dopingbestrijding in Rusland. "Ik ben niet in shock, omdat je in deze wereld wel vaker geconfronteerd wordt met liegende mensen. Maar ik vind het wel schokkend dat er zo'n systeem is gecreëerd, omdat er zoveel mensen bij betrokken moeten zijn."
In het gesprek met Ram valt vaak de zinsnede "als het waar is". De directeur van de Dopingautoriteit maakt dit voorbehoud, omdat hij weinig juridisch sluitende bewijzen ziet in de uitzending van Geheimsache Doping. Wat niet wil zeggen dat de verhalen van ooggetuigen, opnames met een verborgen camera en mailwisselingen niet overtuigen. Ze vertellen het verhaal van een systeem waarin alle onderdelen vatbaar lijken te zijn voor corruptie.
"Meerdere mensen corrupt"
Ram is verrast door de beschuldigingen aan Rusada, de Russische evenknie van de Nederlandse Dopingautoriteit. "Zij oefenen blijkbaar een verkeerde invloed uit. Als er een dopingcontrole is, krijgt de sporter een formulier met een nummer. Het laboratorium ontvangt een formulier met hetzelfde nummer, maar daar ontbreekt de naam van de atleet op."
"Zo wordt voorkomen dat het ene urinemonster anders behandeld wordt dan het andere. Als inderdaad, zoals de documentaire beweert, de bekende Russische atleten gespaard worden, dan moeten er meerdere mensen corrupt zijn. Dan gaat het niet om één analist in het laboratorium."
De combinatie van alles is ongelooflijk schokkend
Ook de schijnbare betrokkenheid van het Russische ministerie van Sport en een bestuurslid van de internationale atletiekbond IAAF verontrusten hem. Ram denkt dat de internationale procedures zeker aangescherpt gaan worden. Hij sluit ook niet uit dat het laboratorium in Moskou zijn vergunning voor dopingcontroles verliest.
"Als bewezen wordt dat een dopinglaboratorium resultaten verandert, dan is dat de bijl aan de wortel van het systeem. Dan moet je erover gaan denken om de urine- en bloedmonsters van atleten in een ander land te gaan controleren", meent de directeur van de Dopingautoriteit.
Ook WADA verontrust
Ook het internationaal antidopingbureau WADA heeft gereageerd op de Duitse documentaire. "De combinatie van alles is ongelooflijk schokkend", zei directeur David Howman over de onthullingen. Voorzitter Craig Reedie voegt daar aan toe: "Als de beschuldigingen waar zijn, dan ben ik ernstig verontrust."
Het WADA heeft de bewijzen doorgestuurd aan de ethische commissie van de internationale atletiekfederatie IAAF. Die commissie was al met een onderzoek bezig, zo zegt de IAAF in een reactie. "Ik wacht de resultaten met interesse af", zo voegt WADA-voorzitter Reedie toe.