'Mogelijk veel meer trekvogels besmet'
"We weten nu dat deze smienten het vogelgriepvirus hebben, maar er kunnen nog veel meer soorten trekvogels besmet zijn", zegt viroloog Ron Fouchier van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. "De smient is dus niet per se de enige oorzaak van de vogelgriep in Nederland."
Vandaag werd bekend dat in de uitwerpselen van twee smienten een variant van het vogelgriepvirus is gevonden. Dat werd bekendgemaakt door het Nederlands Instituut voor Ecologie, dat samen met virologen sinds vorige week onderzoek doet naar de bron van de vogelgriep in Nederland.
Voor het onderzoek werden van een groep smienten in het Groene Hart 52 poepmonsters verzameld. In twee van die monsters is het vogelgriepvirus ontdekt.
Schoen
De onderzoekers, onder wie Fouchier, vermoedden al dat het virus werd verspreid door trekvogels. "De uitbraken in Nederland zijn niet aan elkaar te linken. Waarschijnlijk zijn de uitbraken dus begonnen met virussen in wilde vogels."
Het is nog niet duidelijk hoe het virus van de trekvogels is overgeslagen op het pluimvee, zegt Fouchier. "Een smient is een typische grazer die van weilanden houdt. Het kan dus zijn dat smientenpoep via de schoen van een boer wordt meegesleept naar een pluimveehouderij."
Oeral
Ook is nog niet duidelijk hoe de smient zelf aan zijn besmetting komt. Het virus is afkomstig uit het oosten van Azië, maar daar komt de smient niet voor.
"Smienten komen in de winter met miljoenen tegelijk vanuit Noord-Scandinavië en Rusland naar Nederland. Sommige exemplaren komen zelfs van voorbij het Oeralgebergte." Mogelijk komen de smienten daar in contact met andere trekvogels, die wel in Oost-Azië voorkomen.
Anderhalve week geleden werd in het noorden van Duitsland ook al vogelgriep vastgesteld bij een wilde eend. Die taling was uit de lucht geschoten om te kunnen achterhalen hoe het virus in Duitsland terecht kon komen.