'Afvalwater NAM bedreigt Twentse bodem'
Afvalwater dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) in lege gasvelden onder de Twentse bodem pompt, kan op termijn leiden tot aardbevingen, bodemdalingen en ernstige verontreiniging van grondwater. Dat schrijft RTV Oost op basis van documenten die de omroep in handen heeft.
Het afvalwater dat overblijft van de oliewinning in Drenthe wordt sinds 2011 via een oude ondergrondse gasleiding in de lege gasvelden gespoten. Het afvalwater is giftig. Volgens RTV Oost kan het in het grondwater terechtkomen als de opslagruimtes gaan lekken.
Een woordvoerder van de NAM zegt dat grondwater niet zo diep wordt opgepompt als dat het afvalwater wordt opgeslagen. "Grondwater wordt op maximaal 300 meter gewonnen. Het afvalwater zit daar nog onder. Er zit een ondoordringbare zoutlaag tussen. Bovendien is al het water onder die laag verontreinigd met zware metalen."
Bodemdalingen
Ko van Huissteden zegt tegen RTV Oost dat de kans op bodemdalingen niet goed is onderzocht. Hij is fysisch geograaf en hoofddocent milieuwetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam. "In het rapport wordt die kans afgedaan met een vrij simpele redenering van: kan niet gebeuren. Terwijl duidelijk blijkt dat daar niet goed naar gekeken is. En dat vind ik onverantwoord."
Volgens de NAM zijn er wel degelijk goede onderzoeken gedaan. "We hebben alle benodigde vergunningen. Deze discussie is al uitgebreid gevoerd voor de Raad van State voor de vergunningen werden afgegeven. Samen met het KNMI houden we de bodem voortdurend in de gaten."
De NAM wint in Drenthe olie door grote hoeveelheden heet water en chemicaliën de grond in te pompen. De olie komt zo makkelijker naar boven. Het afvalwater wordt in de lege gasvelden in Twente gepompt.